Thursday, May 5, 2011

Ramblekosong: Coret-coret Pesta buku antarabangsa 2011

credit to Google

salam semua!!! psst..psst...korang pergi pesta buku antarabangsa tak?? apa! tak pergi...tak tahu pun? (geleng kepala)...haishhh rugi sangat la korang tak pergi pesta buku antarabangsa (PBKL) minggu lepas, Disebabkan  agak busy (padahal tak bayar broadband lg...kantoi! ^^v) tak dapat la nak update panas2 sekarang dah basi orang semua dah update kat blog diorang dah pun (-_-)'. Ok back to our story la kan,  nak tahu kenapa aku cakap rugi korang tak pergi PBKL?? paling best buku-buku semua dapat diskaun beb! bukan senang nak dapat diskaun ok! kalau jusco or sogo ada mega sales ke dewa sales untuk peminat2 buku kat PBKL la kita punya sales ^^v best kn..kn.. bagi yang tak tahu, PBKL  memang every year (so siapa yang tak pergi this year, next year jgn lupa ok) tempat macam biasa sama setiap tahun macam yang bena kat atas tue dan PBKL nie berlangsung selama seminggu. Disebab kan first day PBKL hari jumaat, so aku tak boleh nak pergi kerja punya pasal (muka kecewa) tapi..tapi...aku hantar wakil ye (muka bahagia...semangat semacam) ^^v adik aku (gelak bangga). ye la daripada dia dok umah (dia tengah cuti sem, buat tak tahu aje kat umah) tak buat apa baik tolong aku pergi borong novel-novel baru kan,dapat faedah nyer..hehe..pujuk punya pujuk dia pun jalan even kena redah sorang2 kat pwtc tue (gelak evil). Tapi before tue kitaorang memang dah target buku-buku mana yang nak dibeli jadi senang sikit kan, daripada pergi tanpa hala tuju (haha konon je). So nie  la antara buku-buku yang di target and mission success!! ^^v yuhuuuuu
semua best!!! ^^

Ini cerita first day PBKL, last day pun aku pergi gak, dah ada pembuka penutup pun mesti singgah kan. Mula-mula tak plan nak pergi pun tapi nak dijadikan cerita malam ahad tue terbaca la newspaper then selak punya selak terbaca la slot buku kat dalam newspaper tue , tengah promote pesta buku lla kan then terbaca la dua buah novel nie, macam best je lepas tue apa lagi  soksek2 la kami 5 beradik nie ha terplan la besoknya pergi pwtc.Disebabkan ada mission sampai2 terus carik buku tue siap dapat autograph lagi ^^v  hehe. Nak tahu buku apa?? scroll bawah ok!
                                                                  
Jalan cerita yang menarik =)
Best sangat!! n sangat tebal!!
                                                               
Ni la novel-novel yang kitaorang borong kat PBKL.Semua citer best and tak bosan, so sesiapa yang tengah dok pikir nak baca novel apa, boleh la beli novel2 kat atas nie ^^v. Eh ini je ke...jeng...jeng....tak abih lagi ye kawan2 elok je nak keluar dari pwtc tue boleh plak aku ngan kakak aku ter-tengok (asyik ter je..padahal mmg nak beli =P) pulak satu buku nie, mula tak terasa nak beli so kitorang pun keluar je la nak g lunch kat da mall, tengah dok makan tue terbukak la cerita pasal buku tue, apa lagi discuss lagi then semua amik kata putus beli saja buku tue! (gelak bangga). So aku ngan ngan my sista pun patah blik masuk pwtc nasib baik buku tue kat depan2 aje kalau tak merempuh lagi sesak2 manusia kat dalam tue (tarik nafas lega).Memang rezeki sebab buku tue tinggal satu je,memang lagi semangat nak beli la kan. Ni la buku last yang kitorang berjaya borong jugak =)
 
                                  banyak info yang kita tak tahu boleh tau lepas baca buku nie =)

buku nie pun best walaupun tak abis baca lagi.Tak apa hujung minggu nie ada jugak benda yang boleh dibuat =). Dah habis pun coret-coret PBKL. Banyak pulak membebel hari nie kan (gelak bangga).Ok la selamat membaca dan selamat membeli ^^v.




Monday, May 2, 2011

Cerita sebuah perjalanan

credit to google

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; 

"Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi s.a.w. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah s.w.t. akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah s.w.t. akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah saw?" Nabi Muhammad s.a.w. kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati". 

H.R. Abu Daud 

Manusia hidup didunia hanya sementara ibarat musafir yang datang singgah untuk

mencedok seberapa banyak ilmu,pengalaman dan sebagainya untuk dibawa sebagai 

bekalan untuk mencari destinasi yang hakiki.Namun dalam kaki kuat melangkah 

adakalanya tersungkur rebah dikaki bumi,adakala diri leka dengan kemeriahan sementara 

dan adakala diri tertipu dengan lakonan dunia.Itulah hakikat manusia yang telah diberi 

nafas dan peluang untuk bermusafir didunia pinjaman Allah s.w.t.Dalam kesibukan 

merantau di dunia yang meriah ini,kita seakan lupa hakikat sebuah perjalanan ini hanya 

catatan atau peluang sementara yang telah diberi peluang oleh pemilik dunia ini. Kita lupa! 

sungguh memang kita lupa!. Tetapi bagi pemilik dunia ini, terus memerhati apakah rencana 

yang bakal dicoret oleh si penyinggah-penyinggah  dunia ini.Bagi yang masih sedar  

kesempatan pantas diambil untuk mencari erti hidup didunia sementara dan mereka-mereka 

yang menjadi hamba kepada dunia  terus melangkah jauh meninggal pemilik asal dunia ini 

dan menjadikan dunia titik noktah destinasi mereka.Meskipun kadang langkah kita rapuh, 

jangan sesekali lupa bahawa hidup ini hanya pinjaman letak itu sebagai teras untuk terus 

mengembara diatas dunia yang penuh tipu helah ini, kerana itu hanya ujian yang diberikan 

oleh pemilik dunia iaitu Allah s.w.t untuk menguji tahap kesetiaan kita sebagai hambanya 

yang merantau dalam mencari erti hidup yang hakiki.

Baginda s.a.w. bersabda:
"Sesungguhnya berita yang akan disampaikan oleh bumi ialah bumi menjadi saksi terhadap semua perbuatan manusia, sama ada lelaki ataupun perempuan terhadap apa yang mereka lakukan di atasnya. Bumi akan berkata: Dia telah melakukan itu dan ini pada hari itu dan ini. Itulah berita yang akan diberitahu oleh bumi." 
(Hadis riwayat Imam Tirmizi).