Posts

Showing posts from May, 2011

Ramblekosong: Coret-coret Pesta buku antarabangsa 2011

Image
credit to Google
salam semua!!! psst..psst...korang pergi pesta buku antarabangsa tak?? apa! tak pergi...tak tahu pun? (geleng kepala)...haishhh rugi sangat la korang tak pergi pesta buku antarabangsa (PBKL) minggu lepas, Disebabkan  agak busy (padahal tak bayar broadband lg...kantoi! ^^v) tak dapat la nak update panas2 sekarang dah basi orang semua dah update kat blog diorang dah pun (-_-)'. Ok back to our story la kan,  nak tahu kenapa aku cakap rugi korang tak pergi PBKL?? paling best buku-buku semua dapat diskaun beb! bukan senang nak dapat diskaun ok! kalau jusco or sogo ada mega sales ke dewa sales untuk peminat2 buku kat PBKL la kita punya sales ^^v best kn..kn.. bagi yang tak tahu, PBKL  memang every year (so siapa yang tak pergi this year, next year jgn lupa ok) tempat macam biasa sama setiap tahun macam yang bena kat atas tue dan PBKL nie berlangsung selama seminggu. Disebab kan first day PBKL hari jumaat, so aku tak boleh nak pergi kerja punya pasal (muka kecewa) tapi..t…

Cerita sebuah perjalanan

Image
credit to google
Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; 

"Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?"Nabi s.a.w. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah s.w.t.akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah s.w.t. akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah saw?" Nabi Muhammad s.a.w. kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati". 
H.R. Abu Daud 
Manusia hidup didunia hanya sementara ibarat musafir yang datang singgah untuk
mencedok seberapa banyak ilmu,pengalaman dan sebagainya untuk dibawa sebaga…