Posts

My Seoul! - Part 1

Image
Assalamualaikum.....


Fuhhhh dah bersarang dah pun blog aku ni. Punya la lama tak meng-update.  Baru terasa rajin nak mengupdate ( bila cuti raya ko lama ni la kejenyer). Kali ni nak story jalan-jalan cari Oppa!  di Kota Seoul. Story pun dah lama dahhhh. Bile belek-belek gambar teringat pulak dan terajin pulak hari ni, so teruskan la niat murni diri ni :) . Trip ke Seoul pada pertengahan tahun lepas aku pergi bersama my sis and bro and my sister's friend with her sister too. Total ahli rombongan adalah 6 orang semuanya.  Senang citer trip seoul nie trip adik beradik. Perangcangan dibuat since 2015 termasuklah persiapan itinerary, guest house dan sebagainya. Percutiaan kali nie selama 5 hari 4 malam (tak lama pun, so going to repeat again with my family next year, InsyaAllah) .

Day 1
25 April 2016
Hari yang dinanti telah pun tiba. pada jam 3.30 pagi kami bertolak dari rumah (our parents eagerly wants to send us off) dan memang dah plan untuk breakfst together so kitorang pun berhent…

Trip santai Berembun & Telapak Buruk (Part 2)

Image
Assalamualaikum uolls
May peace be upon you!

Meh sambung balik citer trip santai Berembun & Telapak Buruk. Last post aku ada bagitahu yang kitorang kena bayar RM30 sorang untuk permit dan lori kan. So nie nak habak mai pasai apa.

Trip santai kami start dari puncak Telapak Buruk menuju ke air craft crashed area dan turun terus ke Puncak Berembun. Kami bergerak dari tempat berkumpul iaitu Masjid Pantai jam 7.30 pagi dan menuju ke loji rawatan air pantai. Perjalanan dari masjid pantai ke loji mengambil masa dalam 45 minit (lebih kurang tak ingat sangat tapi tak jauh sangat dari masjid). Kitorang park kereta kat sana dan kat situ dah ada lori yang akan bawak kitorang ke puncak Gunung Telapak Buruk.

Trip kali ini bertemakan daypack trip  dan sebagai langkah keselamatan, team leader dah bagi senarai nama jemaah yang menyertai trip ini ke balai polis dan juga kem tentera yang akan kita jumpa di puncak Telapak Buruk nanti. Bermula la perjalanan trip santai kami dengan menaiki lori yang me…

Trip santai Berembun & Telapak Buruk (Part 1)

Image
Assalamualaikum uolls!
May peace be upon you...

Tajuk macam santai habis kan..tapi Meh nak cerita sikit trip santai Berembun & Telapak Buruk. Moh kita jalan tengok santai tak santai!

Lokasi: Gunung Berembun & Gunung
             Telapak Buruk, Jelebu N9
Height: G.Berembun ( 3326 feet/1014
              Meter)
              G.Telapak Buruk (3913feet/
              1193 Meter)
Date : 10 Sept 2016 (sabtu)
Bil Jemaah : 33 Orang
Trip ini merupakan hiking trip pertama selepas beberapa tahun tidak merabak kan kaki untuk memanjat dan berjalan di dalam hutan. Setakat bukit-bukit tue pernah je tapi kalau gunung ganang ni last aku memanjat tahun 2012 iaitu Gunung Datuk. So Trip kali ni aku follow member aku which is kaki hiking tegar la, memang habis gunung ganang & bukit bukau dia layan. Since aku tak ada plan minggu tue so ak pun join la trip santai ni.
Before aku join trip ni, aku memang suka buat survey dulu pasal tempat aku nak pergi ni jadinya tak ada la terkial2 terkejut …

Rezeki Saya..Rezeki Awak..Rezeki Kita

Image
Assalamualaikum....
May peace be upon you...


*Hakikat Rezeki*
Ada orang,
Rezeki dia dapat kahwin awal dan dapat menjalani rutin harian seperti keluarga yang lain.
Ada orang,
Rezeki dia ada wang yang tujuh keturunan pun tak akan habis.
Ada orang,
Rezeki dia ada anak-anak yang baik dan taat lagi kuat agama.
Ada orang,
Rezeki dia dapat solat di masjid setiap waktu.
Ada orang,
Rezeki dia cukup makan pakai setiap hari dengan baik.
Ada orang,
Rezeki dia dapat mengembara ke sana sini mencari pengalaman.
Ada orang,
Rezeki dia dikurniakan perniagaan yang maju dan bertambah2 maju.
Ada orang,
Rezeki dia dapat terus belajar sampai tahap yang tertinggi.
Ada orang,
Rezeki dia mudah belajar, baca dan hafal Al-Quran.
Ada orang,
Rezeki dia ahli keluarga dia masih ada di sisi menemani.
Ada orang,
Rezeki dia ada rumah yang selesa didiami.
Hakikatnya,
Allah menjadikan kita semua kaya dengan rezeki yang tersendiri. Cuma kadangkala hakikat rezeki itunkita tidak nampak dan tidak sedar, sebabnya kita s…

Memberi cahaya

lirik lagu : Al Nuraa
By : Mawi, Hazama feat. Daly Filsuf

Chorus: Dari Dia kita datang Dari Dia kita pergi Ada bulan ada bintang Dan juga matahari Ada malam ada siang Ada gelap ada terang Ada kasih ada sayang Sampai masa kita pulang
Yang lima yang enam Yang di luar dan yang di dalam Yang memberi salam Dan yang menghulur tangan Yang menyambut salam dengan penuh senyuman Yang di dalam hati tersirat seribu jawapan Seluas-luas lautan Setitik pun belum tentu lagi Dunia luas terbentang Kita masih lagi mencari Yang kita ingat jauh Sudah semakin dekat Yang kita ingat tinggi Sudah semakin rendah Awal dan akhir yang selama ini kita menunggu Sekarang masanya sudah semakin hampir
Chorus
Ku imbas kembali sepanjang perjalanan Ku cuba renungi setiap perbuatan Ku tunduk malu, malu aku memikirkan Pahala dan dosa yang tak dapat aku bezakan Ku cuba berlari, lari dari realiti Seperti ada tali yang menarik ku kembali Aku masih tak faham masih jugak tak mengerti Masih mencari-cari siapakah diriku i…

Tiada penghujung

Image
Salam to all ...

Pernahkah kita mengalami situasi dimana apabila Kita buat A orang x puas hati dan kalau kita buat B orang tanya kenapa kita tak buat A . Saya percaya  senario sebegini sering kali berlaku di dalam kehidupan seharian kita . Apa sahaja yang kita buat ada sahaja yang tidak kena dimata orang sekelil8ng kita. Tindakan yang dibuat belum cukup untuk puaskan hati semua orang. Tetapi kalau kita pikir kepuasan hati orang sekeliling sampai bila pun mereka tak akan puas. Senang cerita orang sekeliling kita ini tidak pernah cuba untuk puas. Mencari salah orang adalah sebahagian daripada rutin seharian mereka. Oleh itu jika hendak membuat sesuatu perkara tidak perlu la memikirkan apa yang orang sekeliling  akan pikirkan buat ikut naluri hati kita. Tetapi tidak salah untuk bertanya kan pendapat atau pandangan daripada orang sekeliling kita untuk memperkukuhkan lagi keputusan yang dibuat oleh kita. Apa-apa pun tepuk dada tanya hati .




Coretan kehidupan

Image
Credit to Google

Alangkah indahnya dunia jika kita semua tidak akan membesar, Alangkah indahnya dunia jika kita semua akan bersama selamanya, Tetapi itu tidak mungkin berlaku dialam nyata Ya, itulah hakikat yang perlu kita akui Kita tetap akan melangkah kehadapan Meninggalkan zaman'gembira' kita Meninggalkan zaman 'permainan' kita
Cerita yang kita lakar satu ketika itu hanya tinggal kenangan,
Kenangan itu jadikan sesuatu yang berharga
Hilang kenangan itu hilanglah salah satu manis kehidupan
Walaupun ianya berharga jangan berhenti melakar cerita yang baru
Cerita sekarang, cerita penyambung kenangan berharga itu
Coretan jalanan dari zaman ke zaman  perlu diteruskan

Setiap yang berlaku ada cerita disebaliknya

Teruskan langkah melakar cerita indah


lirik lagu : Muda
By : Hujan band


Tamatlah zaman persekolahan
Masih dihantui memori
Waktu kecil waktu yang gemilang
Oh Tuhan ku tak mahu pergi

Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua tak akan membesar
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua akan bers…