Tuesday, August 31, 2010

ada apa pada K.A.W.A.N

credit to EN. Google

semua orang kat dalam dunia nia mesti ada definisi kawan yang tersendiri kan..

dan aku percaya kita semua memerlukan kawan..geng..member..untuk kita berhubung dan  berkongsi

cerita...gossip...nasihat......dan kata2 pendorong...

Mungkin kawan tu satu universiti...mungkin juga geng2 motor ...member kamcing ke...

kawan zaman kanak-kanak ataupun member untuk kita lepak2...

Tapi bila sebut kawan...mesti bersama susah dan senang...mesti ada bersama kemana sahaja

.bla..bla..bla.....   tak kisah la

mungkin itu definisi kawan bagi korang...

aku tak tau la kalau korang perasan atau tak....

sebenarnya kawan  memainkan peranan penting untuk membentuk diri kita untuk kearah yang macam mana..

tambah-tambah zaman sekarang....anak2 muda...remaja2 kita yang banyak  menghabiskan masa diorang

dengan kawan2 berbanding dengan keluarga masing-masing...

sebab tue lah kawan banyak mempengaruhi arah tuju kita...salah pilih ke longkang la jawapnya...

Orang pernah cakap...

 kawan itu cermin kita...

jadi kalau nak tengok macam mane kite ...tengok lah kawan kita...( orang yang cakap bukan aku)...itu yang

timbul istilah geng sekepala kononya...

pengajarannya, kita kalau nak pilih kawan kena bijak juga jangan main rembat je sesapa saje...

Walau apa pun definisi kawan yang ada dalam kepala korang sekarang ni...

bagi aku kawan tu satu hubungan yang suci ...

sangat indah kalau kita bajainya dengan kasih-sayang....

 yang paling penting..

sirami  ia dengan restu ilahi....


bagi aku kawan tue....

macam bulan dan bintang..
saling memerlukan antara satu sama lain..

macam anjing dengan kucing...
pantang jumpe mesti nak bercakau mesra..

macam cincin berlian dengan wanita
sentiasa bersama walau kemana sahaja....

macam ombak dan pantai...
setia menanti....

Sunday, August 29, 2010

sebiru hari ini




langit biru tandanya gembira...

persahabtan kita seindah langit biru itu....

indah biru itu terpahat kukuh dalam ingatanku...

tersimpan indah dalam hati kecil ku...

saat ikatan erat genggaman tangan kita makin hampir lepas... 

walau dimana sahaja kita berada...

langit biru itu akan terus menjadi saksi kisah persahabatan kita....

Surprise!!!!!!..

16 0gos 2010........

Jam menunjukkan 1630 (pukul 4.30 ptg)

hujan turun dengan sangat2 lebat..kebetulan van makcik memang nak gerak dah...apa lagi aku dengan geng mafia aku pun bergerak dengan pantas ....dengan segera van ditempah dengan rakus...

Geng Mafia: Mak cik kami tiga belas orang ....makcik nak gerak dah kan...(buat muka tak bersalah...padahal bebudak lain dah lame tunggu...giler keji kan..)

Mak cik : OOO (muka dah gelisah abih) ...bebudak tiga belas tue ke...hah cepat2...nak  hujan nie...( abih le roboh van aku nie)

(kami selalu kecoh bila naik van makcik)..tue yang makcik gelisah semacam je...hahaha)


Mak cik van memang baik...sebab dia hantar geng2 mafia sampai port masing2...kalau tak semua bermandi hujan la gaya nyer....(macam macho je mafia mandi hujan...hahaha..)

sampai2 basah lenjun jugak kami geng mafia 1.....berlari2 kami masuk kawasan jajahan kami...then dengan rakusnyer pintu port kami dibuka...

Bila hujan cam gini....
balkoni  akn bertukar jadi swimming pool (lubang nak pulak ciput je...tue yang jadi swimming pool)

naik je tingkat ats....aaaaaaaaaaaaaa...memang sah ....
dah bertukar dah pun......
bertungkus lumus kami geng2 mafia...membuang air....( haip!!bukan buang air yang tue ye...)

geng2 mafia cakap....

Geng Mafia:  sian ko kan...dah la bufday girl...kena pulak wat keje kerahan tenaga macam gini...

Aku:  tue la pasal..dah la last celebrate kat sini....memang terbaekkkk la wei...aku suke dow..

jam menunjukkan pukul 20.30 (8.30 malam)


hati dah berkecamuk( ada ke word ni...tibai sudey)...handphone aku takde line....dah la dapat free...bley takde line pulak....

geng mafia berdua dah kuar...katanyer nak pergi beli barang....katenyer.......

setengah jam lepas tue..



geng mafia berdua tue balik bawak kek ...(konon nak buat surprise party....hampeh)...apa2 pun ...korang memang rock la...thanks korang....


Gambar yang sempat diklik pada  malam kejadian..........

fuhh..fuhh...fuhh...aik asal tak padam2 nie....malu saje


geng2 mafia haku...:P


haip!!!...sabar2...satu2 ye...kenyangnyer haku...hohohoh




tetamu2 terhormat...terimas ye kawan2 ku....

terimas again...:P

geng2 mafia haku...:p



another Mafia


 
 
 
 
~Sekian~



p palang s : Terimas ye kawan ku.....dis will be 4 ever in my hati......

Thursday, August 26, 2010

Azfar - Akan Ku Jumpa ( OST Syurgamu Ramadhan )



Ku mengatur langkahku
Jalan tanpa bayang-bayang mu
Langit dan bumi setia menemani ku
Matahari menyinar tak pernah berpihak pada ku
Ku kepanasan tanpa perlindungan mu

Hari berganti hari aku masih teguh menanti
Hadir diri mu dalam hidup ku ini
Rasa kecewa ada bilakah kita nak berlari
Namun yakin ku takkan ku temui

Ku takkan pernah cuba berhenti
Wajahku mencari cinta
Yang ku tahu hanya tuk diri ku
Kan ku terus cari sampai hujung dunia

Kerna ku tahu akan ku jumpa diri mu
Dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpi ku selalu

Ku lihat semua gembira
Bila mengenali erti cinta
Senyuman ku beri hanya duka
Bila ingin teman tuk berbicara

Cinta datang sembunyi
Andai ku kabur mencari
Hadirlah dalam hidup ku ini

Cinta datang engkau pergi
Bila langkah ku cuba
Untuk mengejar diri mu




p palang s :  cerita yang sangat menyentuh hati.....sedih sangat bila tengok cerita nie...kalau la aku yang berada kat tempat diorang..........

Jangan bersedih wahai hati...



SURAH AL-INSYIRAH
.
أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَ ك 
 Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)? 

وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَك
Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);

الَّذِي أَنْقَضَ ظَهْرَكَ
Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? 
وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ
Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?
 
فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai
kemudahan,

إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
(Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ
Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain), 
 
وَإِلَىٰ رَبِّكَ فَارْغَبْ
Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).




Kalau rasa sedih atau susah hati...cuba baca surah nie (surah untuk memujuk)...insyaAllah hati akan tenang....dan semoga Allah mempermudahkan segala urusan dan perjalananku dan juga sahabat2ku.......

Wednesday, August 25, 2010

Muhasabah Cinta

 


Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari Mu
Kupasrahkan semua pada Mu

Tuhan baru kusadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta Mu

Kata kata cinta terucap indah
Mengalir berdzikir di kidung do’a ku
Sakit yang kurasa biar
Jadi penawar dosaku
Butir butir cinta air mataku
Terlihat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi Muhasabat cintaku

Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan Mu



Monday, August 23, 2010

Super Junior vs 2 PM...best sangat ke diorang nie??

 
Super Junior~ sorry-sorry



vs

video
2PM~again-again


Masing-masing ada fans masing...mesti fans SUJU akan cakap SUJU da best.......

Kalau fan 2 PM confirm akan cakap diorang da best......

Kalau aku.....

Dua2 pun best...sebab aku baru kenal kump diorg  nie seminggu je...bak kata lecturer aku...hohohohoho






Sunday, August 22, 2010

Bersendirian aku



Kadang2 diri kita perlu untuk bersendirian seketika...
jauh dari kesibukan kerja...
jauh dari bicara teman...
jauh dari keseronokan dunia...

Kadang2 kita perlu untuk bersendirian untuk seketika
untuk mencari erti hidup yang sebenar...
untuk menilai kembali diri kita..
untuk mendekatkan diri dengan pencipta..

Saturday, August 21, 2010

Tak matang sungguh!!!

shhhhh......ssh sgt ke??


Tiap kali ada test atau final exam library confirm penuh...tempat aku pun 

macam tue gak..

aku lah antara orang yang memenuhkan library tue....

tapi apa yang aku paling tak berkenan sangat untuk study kat libarary  ialah 

tetamu yang meziarah library ni...

haish sangat lah tak matang..

Ada ke patut pegi buat diskusi kat dalam library..

then bila dah berdiskusi...mula la semua dah meng-upkan volume masing2...

dari bab pelajaran ....

mula la masuk chapter yag tak berfaedah pulak...

gelak tak berhagak pulak...gaya macam diorang punyer tempat......

tak beradab sungguh!!!!...

tak salah pun kalau nak buat diskusi..yela senang sikit nak cari 

bahanrujukan...

kot iye pun hagak-hagah la pun..

bising sangat dah macam pasar dah dok dalam library tue...haih....

Lagi satu yang paling sangat tak berkenan time azan pun boleh nak buat 

bising....

Kalau tak respect orang lain aku boleh amik tak kisah lagi...

tapi tolong respect sikit azan ...



 senang2...zip sudey mulut tue...:

Friday, August 20, 2010

2PM dan Super Junior.....kat kelas pagi tadi!!!!

 pukul 7.50 pagi.....Sampai aje kelas, semua orang tengah serius katak.. 

maklum la petang nanti kitorang ada test Strategik Management. Jadi kelas 

sunyi je tak macam selalu...sepi  tak bersuaara...kalau lecturer masuk pun 

confirm terkejut ayam...sebab selalunyer kelas aku tue kalau tak 

bising tak sah 

walaupun kelas aku tu semua perempuan (kalah kelas yang ada lelaki 

tau...dasat kan). 

Then lecturer aku pun sampai... dia siap tanye..awak semua bace 

ape??..padahal dah tahu dah...saje je nak tanye lagi..  

kalas riuh balik...

aaaaa....rupa2nyer sunyi tue sementara aje....

So mcm biase la lecturer ak tue..masuk2 aje..bukak pc then cocok pendrive...

nak tau apa yang kitorang buat untuk pagi tue...kitorang semua layang tv 

show korea...guest artis  tv show tue 2PM dan Super Junior.... 

lagi la semua orang layan...

memang gelak je sepnjang  pagi tue....

pastu boleh berhenti kejap bg hint untuk test petang nanti...

then sambung blik tv show tadi...

Apa2 pun memang sempoi abis la lecturer aku tue...:P




video

giler btoi diorg menari..lawak seh..ada bnyk lagi video yang kitaorg tengok...tapi malas nak upload..:P


Wednesday, August 18, 2010

wajah suci-mestika

 

Seakan-akan manusia hari ini sudah tidak takut lagi terhadap ancaman-

ancaman yang dijanjikan oleh Allah.



Allah SWT berfirman: 

Dan tinggalkanlah dosa yang nyata dan yang tersembunyi, kerana 

sesungguhnya orang-orang yang berusaha melakukan dosa, mereka akan 

dibalas dengan apa yang mereka telah lakukan. 

(al-An’aam: 120)

Saturday, August 14, 2010

Puasa + Terawih = Ramadhan





Sebelum terlupa...Selamat menyambut Ramadhan Al-mubbarak kepada semua yang kat luar sana. Mudah-mudahan puasa kita tahun ini lebih baik daripada puasa yang sebelum ni..(ayat biase setiap kali bulan puasa).

Hari ini dah hari ke-4 kita berpuasa dan terawih yng ke-5.Pergi terawih tak semua nie?? kalau pergi bagus lah dan yang tak pergi2 lagi tu.. Kalau boleh luangkan lah sedikit masa untuk pergi solat terawih lagipun setahun sekali aje so memang sangat  rugi kalau tak pergi. Ye la kita tahu apa yang akan jadi kat kita lepas nie, takut2 kita tidak ada kesempatan lagi untuk berjumpa dengan ramadhan tahun depan.Jadi gunakanlah kesempatan umur yang telah Allah kurniakan pada kita dengan sebaik yang boleh. Orait!

Jadi, hari ini aku nak kongsi dengan semua orang tentang fadhilat solat terwih. Rasanyer semua dah tahu pun tapi tak pe sharing kan caring jadi tak salah pun kan (^_^)V


FADHILAT TARAWIH


1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama 
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas
Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.

21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.

22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.

23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.

28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.

30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar



p palang S: Pergi solat terawih dengan seikhlas hati baru best!!










Friday, August 13, 2010

Kuiz oh kuiz

Hari ni macam biasa rutin harian yang sama setiap hari...
pagi pergi kelas  petang baru balik. Tapi hari ni tak macam biasa sebab selalunyer hari jumaat kelas Startegic Management (SM) aku hanya sampai pukul 10 aje, tapi memandangkan hari tue kelas SM tak ade so kena la ganti. Memang penat sangat, dah la ada kuiz kelas SM tadi, entah apa yang aku merepek pun tak tau la
( jawab ikut mazhab sendiri).

Sekarang ni dah  nak kena sambung study untuk subject Corporate Finance pulak esok ada kuiz pulak  dan bersiap sedia untuk dibebel dan dimarah ( test 1 yang sangat teruk T_T). Bebudak kelas semua dah cuak-cuak ayam.SO esok semua kena bersiap sedia mental dan fizikal dan dengan rencah yang nak digoreng nanti dalam kuiz esok.

subjek CF ni memang memerlukan critical thinking tapi masalahnye dengan aku2 nya dah jadi kritikal ni ..apa kes??...Haish

Hope esok semuanyer berjalan dengan lancar.

Wednesday, August 11, 2010

Semua akan merasa

SEBAIK-BAIK PERINGATAN ADALAH KEMATIAN
 
 
Tertulis kematian
Pada suratan kehidupan
Namun hanya ALLAH yang tahu
Bilakah ajal bakal bertamu

Detiknya menghampiri
Tanpa petanda yang menanti
Bila tiba saatnya nanti
Tak siapa dapat melarikan diri


Itu hakikat dan kepastian
Hadirnya tidak pernah kita alukan
Tua dan muda, miskin dan kaya
Semua insan pasti melaluinya

Sakit dirasa tidak terkata
Tika dipisahkan jiwa dari jasadnya
Hanya amalan bisa redakan
Bebanan derita di ambang kematian

Denyutan nadi akhirnya terhenti
Bersama nafas yang tak terhela lagi
Kerana jiwa meninggalkan pergi
Pulang kembali untuk menghadap Ilahi

Dari ALLAH kita datang,
KepadaNya kita pasti pulang

Detiknya pasti tiba
Adakah kita bersedia?
by: inteam

Harapan ramadhan


 
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

 Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua

by: Raihan + Mambai

Friday, August 6, 2010

Kekusutan melanda!!!



Assignment yang bertimbun bak bukit china....

Presentations yang berlumba-lumba menunjukakan diri..

quiz dan test menyapa mesra...

Masa yang mencemburui diri...

Menambah kekusutan minda dan jiwa...

jiwa yang semakin kosong... 



~Maj~

Monday, August 2, 2010

Lebih baik diam kalau....

credit to DeviantArt


Lebih baik diam kalau....
kata-kata yang dileluarkan hanya menyakiti hati orang
lebih baik diam kalau...
kata-kata yang dikeluarkan hanya bicara kosong
Lebih baik diam kalau...
kata-kata yang dikeluarkan sekadar umpan perhatian orang ramai
Lebih baik diam kalau...
kata-kata yang dikeluarkan bakal memakan diri.