Monday, April 11, 2011

SembangNovel: Dibius Cinta

Salam guys!! Last entry aku ada promote satu novel kan..kan.. so hari nie aku nak promote lagi satu novel yang aku rasa best dan boleh la kalau kawan-kawan  nak baca bagi mengisi masa-masa terluang.
jom ushar jap!!!! ^^


 Credit to Google

Tajuk: Dibius Cinta
Penulis: Qash Irdina
Publisher: Fajar Pakeer
Harga: RM19.90

Sinopsis (belakang buku)

"Eh, kau ni gila ke apa? Dahlah kau langgar aku tadi. Lepas itu, kau hempuk pula aku dengan beg Bangla kau tu.Hah, sekarang kau panggil aku perogol pula."

Pertemuan pertama mencipta pengalaman memalukan apabila pemuda yang cuba membantunya diserang dengan beg Bangla miliknya. Saat itu ingin sahaja dia berlari 1000 meter tanpa henti dan tak tahu mana nak sorokkan mukanya.Pertemuan demi pertemuan tercipta dengan sendirinya seolah-olah takdir sengaja mempertemukan dua insan tanpa perasaan cinta.

Tanpa disangka, takdir telah menyatukan mereka apabila Adam Syafiq dan Cazlin Amalina disatukan atas rencana tersembunyi.

Mungkinkah ikatan yang dibina tanpa perasaan cinta mampu menggapai istilah happy ever after? Mampukah kedua-dua mereka menghindari bius-bius cinta yang mula menghampiri? Akan adakah badai yang melanda untuk menguji kesetiaan mereka?

Dibius Cinta, macam nama lagu kan...tapi nie tak ada kena mengena dengan lagu dibius cinta ok!. Cerita  nie boleh aku kategorikan dalam kategori drama romantik plus ada humor2 yang comel dan sweet ^^. First bab dah ada scene2 yang kelakar dan buat korang nak terus baca kisah Adam dan cazlin. Jalan cerita lain daripada lain. Nak tau sebab apa... kena la beli novel nie okey! ^^V. Jangan risau cerita nie tak membosankan, and  walaupun ada konflik yang berlaku dalam rumahtangga Adam and Cazrin tapi cerita  tetap happy ending ^^..(terbocor pulak..=0) 
Walaupun ni first time baca buku publisher Fajar Pakeer, aku dah puas hati  sebab buku nie best sangat ^^ dan mungkin lepas nie boleh try novel2 lain from this publisher ^^v




Sahabat dunia akhirat

Credit to Google

Sesungguhnya orang-orang mu’min adalah bersaudara karena itu 
damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah 
supaya kamu mendapat rahmat”  (Al Hujrat : 10 )


Dalam dunia ini, untuk kita mencari seorang kawan memang cukup senang tapi untuk kita 

mencari seorang sahabat tidak sesenang seperti kita mencari seorang kawan.Kadang-

kadang terlintas di kotak fikiran apa beza antara kawan dan juga sahabat? Mungkin ada 

sesetengah kita menganggap bahawa kawan dan juga sahabat itu sama sahaja, tetapi 

ada juga yang bersetuju bahawa sahabat dan kawan dua benda yang berbeza.Kawan 

disaat kita senang dia ada bersama tetapi disaat kita  berada dalam keadaan berdukacita 

jarang kawan ada disisi kita. Sahabat itu berada dekat dengan kita saat kita suka dan 

duka bersama dengan kata-kata semangat,kata-kata nasihat untuk kita kembali bangun 

daripada  terus terjatuh.Itulah indahnya  jika kita bersahabat kerana Allah, kerana 

hubungan itu sentiasa disirami dengan rahmat Allah s.w.t..Jika kita ingin mencari sahabat, 

carilah sahabat yang boleh mengingatkan kita kepada Allah s.w.t. bukan kawan yang 

membuat kita terasa jauh dengan pencipta kita, Kerana kita ingin bersahabat bukan sahaja 

untuk kita mendapat kebahagian bersamanya di dunia tapi akhirat juga destinasi yang 

kita idamkan untuk bersama-samanya. Alangkah indahnya jika hubungan persahabatan kita 

bersulamkan kata-kata nasihat,kata-kata indah yang mendekatkan kita pada Allah s.w.t 

dan juga Rasulullah s.a.w pada saat itu pasti kita akan rasa begitu indah dan manisnya 

nilai persahabatan itu. Seorang sahabat itu memberi pengaruh yang sangat besar dalam 

membentuk peribadi dan juga akhlak kita, oleh sebab itu jangan kita ambil mudah dalam 

mencari sahabat. Andai tersalah langkah keseronokan dunia menjadi raja dalam 

perhubungan dan disaat itu hanya dunia menjadi kesayangan dihati,jambatan akhirat 

rapuh ditenggelami keseronokkan dunia. 

Sabda Rasulullah:

“sesorang itu akan mudah terbawa kepada agama sahabatnya, maka jika ingin melihat iman dan akhlaq seseorang lihatlah siapa yang menjadi teman dalam hidupnya!”
 
Jangan bersahabat kerana hartanya kerana jika hartanya habis pasti  ikatan sahabat itu 

juga habis seperti harta itu dan janganlah kita bersahabat kerana paras rupanya kerana 

satu hari nanti jika sahabat itu  ditakdirkan Allah tiada rupa paras yang cantik pasti kita 

berasa malu untuk bersahabat dengannya, tetapi bersahabatlah kerana Allah pasti 

perasaan bersahabat dunia akhirat itu hadir.


Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. 
Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. 
Sahabat sejati menjadi pendorong impian.
Sahabat berhati mulia membawa kita
ke jalan Allah.




Sunday, April 10, 2011

SembangNovel: Beli jangan tak beli ok!

Salam guys!! okey hari ini aku nak membebel sikit pasal novel-novel yang aku beli bulan nie tapi disebabkan banyak sangat aku pilih satu yang mana aku rasa kawan-kawan semua patut beli and confirm tak bosan. Nampak tak gambo yang kat bawah tue?? nampak kan... tak kan x nmpak pulak kan dah sebesar boleh aku attach^^.Meh sini bace apa aku nak membebel pasal buku nie. Lepas dah bace suka hati korang la nak beli ke tak nak ok..lain orang lain citarasa maybe pada aku buku nie best giler tapi korang rasa best x giler pun ^^. check it out!!!!

credit to Google

Tajuk:Maid
Penulis: Suri Ryana
Publisher: KakiNovel
Harga:RM26

Sinopsis (berlakang buku):
Terdesak untuk melucutkan gelaran penganggur yang disandang,Noorul rela dalam terpaksa menjawat jawatan sebagai pembantu rumah kepada Harris Tan Sri Hamdan.Sikapnya yang cepat gelabah sering mengundang kemarahan Harris, si cerewet tahap gaban hingga menyebabkan Noorul menggelarbya Mr. F (fussy).
Daripada berbalas-balas nota berkaitan dengan kerja pada awalnya,boleh pula mereka makan semeja.
Fitnah yang melanda menyebabkan Noorul dan Mr. F terpaksa disatukan.Siapa punya angkara? asyraf? Musuh perniagaan Tan Sri Hamdan?
Serabutnya Noorul hanya Allah yang tahu.Dia terpaksa berhadapan dengan Puan Sri Kirana yang enggan menerimanya sebagai menantu, Elisa-perempuan'plastik' yang tergedik-gedik memburu cinta Mr.F, Nurina-bekas kekasih Mr. F yang pulang semula ke Malaysia untuk menagih kembali cinta Mr.F dan si petualang yang mengharu-birukan hidupnya.
Apakah perisai Noorul untuk menghadapi pancaroba ini? 'kuali'? 'sudip'?

Okey dalam cerita Maid nie ada 4 orang hero and heroin kira masing2 ada pasangan masing2 la and seperti biase ada la beberapa watak2 antagonis (betul ke istilah nie..main belasah je berlagak nak guna bahasa sastera >_<). Cerita maid nie bagi aku best giler sebab cerita die lawak+tangkap shahdu+menyampah atau senang cerita macam-macam ada ^^. Jalan cerita yang menarik dan tidak membosankan.First2 bab dah gam aku terus nak baca bab2 seterusnya (first bab sangat penting untuk menarik aku untuk terus jelajah bab2 seterusnya ^^..kalau awal2 pun dah bosan..wassalam je la..TUTUP.).Banyak scene antara Noorul and Mr.F yang korang boleh gelak guling2 dan mesti korang ingat punya scene tue ^^ (lawak-lawak).Bila baca buku nie korang boleh jadi mental kejap, nak tau sebab apa??  kalau nak tau beli la buku nie ^_^v...okey lah cukup la aku membebel hari nie. Nanti free2 ada lagi beberapa novel yang nak suggest kan kawan-kawan semua ok!...adios...assalamualaikum ^^v


psstt..psstt...beli tau kawan2 jangan tak beli ok!!! tak bosan jangan risau...^^v


Thursday, April 7, 2011

Ramblekosong:Cerita simple2 aje

credit to Google

Salam guys!! agak lame aku tak meng-update my blog, bukan malas ye kawan-kawan tapi

agak busy sikit lately nie, yela dulu-dulu time zaman study2 boleh lah lagi tangan nie

rajin meng-update kalau sekarang nie dah kerja kirim salam jela kalau nak meng-update2

blog nie ^^. Sekarang rutin dah bertukar compared to last month. If before nie boleh lagi

nak tido2 ayam lepas subuh sebab office dulu dekat je dengan umah tak payah nak

rush2 sangat pergi kerje, kalau nak jalan lenggang2 mak minah pun ok punya ^^. Tapi

sekarang dalam mimpi jela nak bangun lambat ye!! sebab apa eh??? sebab...sebab.. 

I got new job ^^...baru start minggu nie so still in probation so attitude kena la A++++

(berangan je)  so tak boleh datang lambat ^^V. New office nie nak  kira jauh tak jauh

sebenarnyer tapi disebabkan naik public transport (lrt putra), so benda yang dekat pun

boleh jadi jauh..betul tak kawan?????...setuju tak?? angkat keyboard ^^V hehe...plus2

kat masjid jamek...mak eh ramai nyer umat manusia...dah macam sardin yang mampat

dalam tin tue kot. elok2 orang datang wangi2...sampai office dah tukar minyak wangi

pulak...ye la mana tak nya..semua dok terhimpit2 tak ke pertukaran minyak wangi

berlaku di situ..ngehngehngeh^^. Tapi memang serius kalau naik putra or ktm

baik keluar awal..sebelum kawan2 semua terhimpit menjadi sardin. Nak dijadikan

cerita, first day nak masuk office nie, boleh pulak datang lambat nie semua gara-gara

keluar gaya macam orang nak pergi shopping. Ye la diri nie tak tau sangat pasal putra

di kala subuh hari (hahaha) mana la suspek nak jem macam gitu kn, ingatkan kereta2

aje jem, train pun jem jugak ye..jem ngan umat-umat manusia ...sigh.. (-____-)'

Jadi moral of the story kalau rasa kawan-kawan naik public transport keluar rumah

awal dari biasa..renung-renungkan dan selamat beramal ^^V