Tuesday, June 22, 2010

Mr Happy



Thanks to fami sebab sudi mencalonkan aku salah seorang calon untuk 
di-tagkn dengan Mr Happy nie.
Dari aku tak berapa nak happy hari nie bley jadi happy terus huahuahua...
ye la tgk Mr Happy semua orang boleh jadi happy kan..kan..kan...
so thanx again...(^_^)V PEACE fami.....
 
 
 Nie la rupa tag aku...comel kan Mr Happy tu....


1. Adakah anda rasa happy sekarang?
mestilah happy
 
2. Kenapa anda rasa happy?
coz dapat Mr Happy n baru dapat big eppal from ayah aku...huahuahua
 
3. Apakah yang boleh membuatkan anda happy?
 novel+mp3 = happy
 
4. Pernah anda menerima tag.
mesti lah tak pernah tue yang gayat semacam tue...huahuahuahua
 
5. Nyatakan warna yang anda suka.
purple, black ,dark brown , green n blue
 
6. Beritahu 9 orang yang anda mahu tag.
tak kenal ramai orang lagi so sesapa yang nak sangat dialu-alukan.. 
(^_^)V P.E.A.C.E






Nurul Majdah Abu Bakar

Monday, June 21, 2010

seorang Dhiya

 Wisftful by slasherreborn_deviantART
 
Dari kaca mata orang,

Dhiya budak yang Degil...Dhiya budak keras kepala...Dhiya suka melawan...Dhiya suka ketawa, hari-hari ketawa kuat pulak, sampai orang ingat Dhiya ni tak ada masalah ke...Dhiya suka merajuk tapi senang dipujuk...Dhiya suka marah-marah...suara Dhiya sangat kuat... Dhiya suka cakap lepas tak jaga hati orang langsung...Dhiya suka memberontak...


Itu kaca mata orang...........



Tapi apa yang ada dalam hati Dhiya???

 
Dhiya suka simpan masalah....Dhiya tak suka kongsi masalah dengan orang...Dhiya  susah nak percaya pada orang...orang ingat Dhiya open minded so Dhiya boleh terima apa saja orang cakap...tapi orang tak tau Dhiya cepat kecil hati..Dhiya pun boleh jadi sangat2 sensitif bila tiba soal perasaan....


ini luahan hati seorang Dhiya.......







Wednesday, June 16, 2010

Kebosanan yang sudah terisi

Hari ni kebosanan aku duduk lepak dekat rumah sudah pun terisi. Sejak habis practical,aku duduk lepak saje dekat rumah. Rutin harian aku pagi2 bagun aje mengadap pc on9 dari pagi sampai la malam, itupun sebab mata aku dah sakit kalau tak agaknya berchenta lah aku dengan pc nie. Hari nie aku ada date dengan member aku,  kitorang nak pergi ambil report practical, tapi bila sampai saje dekat office tue benda yang sekejap pun boleh jadi lama, ye la kalau perempuan jumpa dengan perempuan apa lagi yang boleh buat berborak aje keje nya, macam dah lama tak jumpa padahal baru 2 minggu je kitorang tinggalkan office tu, tapi diorg memang best.Borak punyer borak dah pun nak masuk lunch hour,  Then, alang2 ada dekat luar tak kan nak balik terus kan so kitorang pun  plan pegi tengok wayang  dan dalam kepala aku ada satu citer aje. Nak tau citer ape? citer ni  lah.....


 sangat best dan sangat lawak
sape yang tak tengok lagi baik pegi tengok 


dari start citer sampai habis, asyik nak gelak aje, tak ada satu scene pun yang boring. so memang enjoy giler tengok. macam nak tengok  sekali lagi. 5 star for this movie.....

Dre Parker with his mom ( mak yang sgt kabut n kelakar)

His best buddy

best tengok scene lawan2, nampak real giler

kalau korang tak tau nak tengok movie apa, aku cadangkan korang tengok movie nie, confirm best  dan tak rugi pun korang tengok. mesti rase nak tengok lagi sekali... (^_^)V. Lagu2 dalam movie nie pun best. so apa tunggu lagi..(^_^) V....


















Monday, June 14, 2010

Hold My Hand


I hear the flower’s kinda crying loud
The breeze’s sound in sad
Oh no
Tell me when did we become,
So cold and empty inside
Lost a way long time ago
Did we really turn out blind
We don’t see that we keep hurting each other no
All we do is just fight
Now we share the same bright sun,
The same round moon
Why don’t we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought
Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you
Children seem like they’ve lost their smile
On the new blooded playgrounds
Oh no
How could we ignore , heartbreaking crying sounds
And we’re still going on
Like nobody really cares
And we just stopped feeling all the pain because
Like it’s a daily basic affair
Now we share the same bright sun,
The same round moon
Why don’t we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought
Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you
No matter how far I might be
I’m always gonne be your neighbor
There’s only one small planet where to be
So I’m always gonna be your neighbor
We cannot hide, we can’t deny
That we’re always gonna be neighbors
You’re neighbor, my neighbor
We’re neighbors
So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what have left behind
So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you 




BICARAKU SI TUBUH KECIL

Bicaraku si Tubuh Kecil


Dikala kegelapan malam itu hadir,
Aku dibiarkan bersendirian tanpa teman,
Hanya dibaluti sehelai kain yang putih,
Bukan dihiasi pakaian  comel yang berwarna-warni,
Hanya siulan unggas dan angin malam peneman sepi,
Bukan suara merdu si ibu menjadi peneman,
Malam semakin gelap,
Aku takut wahai ibu,
Aku cuba berbicara,
Aku  lapar wahai ibu,
Aku cuba berbicara,
Si semut mula menyapa ramah tubuh kecilku,
Aku sakit wahai ibu,
Adakah ibu faham,
Aku cuba berbicara,
Sayang, ibu tidak pernah faham bicara hatiku,
Hanya tangisan memecah kesepian malam,
Tangisan ketakutan,
Tangisan kesakitan,
Tangisan kedinginan,
Aku ingin juga bertahan,
Tetapi mampukah aku?
Tubuhku sudah lemah,
Semakin lemah dan terus lemah,
Telah tiba pengakhiran yang memilukan,
Bicaraku terus bisu,
Tangisanku terus sepi,
Hanya sekujur tubuh terbaring kaku,
Tubuh kecilku yang tidak bernyawa lagi.



Nurul Majdah  Abu Bakar

lesen oh lesen


Bila la aku nak dapat benda alah  nie. Semua member aku dah ada kot, aku aje yang baru terhegeh2 nak amik benda alah nie sekarang.asal la susah sangat nak dapat lesen ni. Dua minggu yang lepas aku da amik test JPJ tapi keputusan amat mendukacitakan aku. aku fail test JPJ. kalau fail satu tak pe gak tapi dua2 ye (ish malunyer) . Aku pun tak faham knape aku boleh fail time blajar semua cantik. Tapi bila hari yang test tue semua benda tak kena, baik parking sekali dengan jalan raya semua bungkus.. hish geram pulak. Padahal time blajar dengan cikgu kena puji bagai siap jadi student harapan lagitu (eceh riak pulak_). mungkin aku gelabah kot, ye la dengan orang dok perhatikan aku dan aku pulak dok tengok orang fail je, tengok kan dah berjangkit tapi ini belum masuk bab  En JPJ lagi. citer bab En JPJ lagi ber-tambah2 kegelabahan aku , jantung dah dup..dap..dup..dap...dah macam lari pecut , oarng yang dok sebelah pun boleh rase agaknyer. Mungkin bukan rezeki aku untuk hari test tue adalah tu hikmah disebalik ke-fail-an aku..
so untuk test yg ]  ke2 kali , aku berdoa harap2 dapat  la En JPJ  yang sporting dan tak de benda yang senang,,bersabar je la.


firman Allah s.w.t :

    " sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang bersabar"
                                                       
                                                             (al-baqarah : 153)




Haish macam mana la nak kurangkan kegelabahan aku bila jumpa si En JPJ tue ye?? (-_-')






pesanan nabi untuk umat akhir zaman

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Daripada Abi Najih 'Irbadh bin Sariyah ra. berkata : Telah manasihati kami oleh Rasulullah s.a.w. akan satu nasihat yang menggentarkan hati kami dan kami menitiskan air mata kami ketika mendengarnya, lalu kami berkata : Ya Rasullullah ! Seolah-olah ini adalah nasihat yang terakhir sekali maka berilah pesanan kepada kami. Lalu baginda pun bersabda : Aku berwasiat akan kamu supaya bertaqwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekali pun yang memimpin kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti ia akan melihat perselisiahan yang banyak. Maka hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah para khulafa Al- Rasyidin Al Mahyidin (Khalifah-khalifah yang mengetahu kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunnah-sunnah itu dengan gigi geraham dan jauhilah pekara-pekara yang baharu (bid'ah) yang diada-adakan, kerana sesungguhnya tiap-tiap bid'ah itu adalah sesat"


Penerangan Hadis:

Hadis di atas mengandungi pesanan-pesanan yang sangat berharga daripada Rasulullah s.a.w kepada umatnya, terutama bila mereka berhadapan dengan zaman yang penuh dengan kacau bilau dan perselisihan seperti zaman yang kita hadapi sekarang ini. Oleh itu sesiapa yang mahu selamat maka hendaklah ia mengikuti tunjuk ajar yang telah disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadis ini, iaitu :

Pertama : Hendaklah ia melazimi taqwa kepada Allah dalam apa jua keadaan dan mengerjakan segala perintah Allah dan menjauhi segala laranganNya.

Kedua : Mentaati pemerintah yang menguruskan hal ehwal kaum muslimin walaupun seandainya mereka terdiri daripada golongan hamba, selama mereka berpegang kepada Al-Quran dan sunnah Nabi s.a.w. dan sunnah-sunnah khulafa Al-Rasyidin kerana patuh kepada penguasa yang mempunyai sifat-sifat ini bererti patuh kepada Al-Quran dan Hadis Nabi s.a.w. Jika pemerintah itu merendah-rendah martabat al-Quran dan al-Hadith i.e menolak hukum Allah, hendaklah menjauhi pemerintah ini dan hendaklah digantikan dengan yang bertaqwa.

Ketiga : Perpegang teguh kepada sunnah Nabi s.a.w. dan sunnah para khulafa Al-Rasyidin Al-Mahdiyin (Abu Bakar, Omar, Osman dan Ali r.a.) yang mana mereka telah mendapat petunjuk daripada Allah Taala.

Keempat : Menjauhi pekara-pekara "bidaah dolalah," iaitu apa juga fahaman dan amalan yang ditambah kepada agama Islam yang sempurna ini, pada hal tiada dalil atau asal dan contoh dari agama. Sekiranya ada asas atau dalil, maka tiadalah pekara-pekara yang baharu itu dikatakan bidaah menurut pengertian syarak (bukan bidaah dolalah) tetapi hanya dinamakan bidaah menurut pengertian loghat atau bahasa sahaja (iaitu bidaah hasanah).

wallahu a'alam.
Riwayat: Abu Daud dan Tarmizi

sumber
http://www.e-ulama.org/Hadis/Default.asp?mode=0&ID=55

Sunday, June 13, 2010

Bila perempuan tengok bola..fuhhh...

 Bila cerita  bola sepak selalu aje orang kaitkan dengan lelaki...sebab majoriti (malaysia la tak tau tempat lain) penonton game ni lelaki...kenapa ye...mungkin sebab game nie pemain die di monopoli oleh geng lelaki kot..tapi kan bila geng lelaki tengok bola, tumpuan 100%  dekat game. diorang mesti tengok dengan kusyuk dan siap boleh buat ulasan game tu lagi,siap bentang idea lagi,siap susun strategik..bagus kan lelaki nia..memang sesai la game ni dengan diorang.
itu citer lelaki tengok bola biase je tak de special pun...tapi agak-agak korang la kan  apalah gaya perempuan tengok bola..mesti havoc kan...kecoh abih confirm (aku pun macam tu). Geng perempuan nie tengok bola dia special sikit,kalau geng lelaki  siap bagai susun strategik, buat ulasan bagai...kita orang pompuan pun buat jugak ..itu kemestian kan kira macam juri syok sendiri la. nak tau apa
antara gelagat  kita orang pompuan ni suka buat...:)

  1. pilih team dulu
>> geng pompuan ni akan pilih team yang famous-famous je sebab team tu aje yang biasa kitaorang dengar...so bila ada game mesti tengok team mana yang main  dulu kalau tak kenal kirim salam je la....

 2. pilih pemain pulak
>> ini lagi satu gelagat yang aku rase memang ramai ada la kn..kn..(tak payah malu..aku pun..aish..aish..)...kalau geng lelaki fokus 100% kat game tapi pompuan kn termasuk aku mesti cari player dia dulu...pastu de la diolog sebabak  nie:
  sis A: wei..wei hensem la  mamat tu..
  sis B :  yg mane wei..ramai je yang hensem..
  sis A: ala yang pakai baju no 8 tue...
  sis B: ye ke..aku rase yang pakai baju 10 tue hensem lagi kot..
dok sebok player mane yang hensem game da wassalam dah pun...

3. emosi terlebih
>> eh kesian nyer dia.. wei asal diorang main kasar sangat nie...ish asal pengadil nieeee buta ke tak nampak ke die tue main kasar..
tue la dah name pun pompuan..mesti terselit sikit la emosi tue...

4. suka tengok separuh je
>> yang nia tak tau la orang lain macam mane tapi aku tengok first half dulu..kalau game rancak memang aku lekat la kat depan tv kalau first half pun dah lembab je asyik tak masuk je memng wasalam je...alamat main tukar-tukar siaran le gamaknye.. ..

Rase-rase  yang nie je yang aku tau. tak tau kalau ada lagi yang nak tambah...semua-semua kat atas nie hanya ulasan (ceh ulasan ke) eh chop..chop.. bukan ulasan.. hanya sekadar cerita-cerita aje dan pengalaman..

apa-apa pun korean dah menang...(^_^)V



NURUL MAJDAH ABU BAKAR

Friday, June 11, 2010

kenangan yang dulu itu

Bila kenangan dulu menjelma kembali,
aku teringat  'kita' yang kekadang bermasam muka ,
aku teringat  'kita' yang duka nestapa bersama ,
aku teringat 'kita' yang ketawa riang bagai tiada masalah,
aku teringat saat 'kita' makan bersama, berkongsi pinggan,
saat itu biar aku berlapar tetapi jangan kamu berlapar,
sungguh itu yang aku rasa, mungkin ukhuwah kita kuat,
tetapi sekarang,
dimana kita yang dahulunya amat rapat sekali?
sudah hilang dimakan zaman  atau dahulu itu hanya satu babak drama?
drama sebabak yang akan hilang sedikit demi sedikit.
aku mencari dan terus mencari 'kita' yang hilang,
tidak juga aku temui,
aku menangis kekesalan,
kenapalah tidak dijaga 'kita' itu,
nah sekarang 'kita' itu dah hilang,
meninggalkan aku  keseorangan,
Ya Allah aku mohon padamu ,
kembalikn 'kita' yang dulu itu,
kembalikan perasaan 'kita' itu
kerana aku  sangat merinduinya,
sungguh, aku tak tipu.
kepada 'kita' yang hilang,
hadirlah kembali,
kerana itu yang aku ada.




Nurul Majdah Abu Bakar

Monday, June 7, 2010

10 wasiat dari IMAM AL-SYAHID HASSAN AL-BANNA

1. Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta merta walaubagaimana keadaan sekalipun.

2. Bacalah al-quran , tatapilah buku-buku ilmu, pergilah kemajlis2 ilmu dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.

3. berusaha dan bersungguh-sungguhlah saudara untuk bertutur-tutur bahasa arab yang betul, kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar2 islam.

4.janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5. janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiase berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6. janganlah bergurau kerana umat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh dalam semua perkara.

7. janganlah saudara meninggikan suara lebih dari kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8. jauhilah mengumpat peribadi orang , mengecam pertubuhan- pertubuhan dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9. berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asas gerakan da'wah kita ialah berkasih-sayang dan berkenal-kenalan.

10.kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada.oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tentang cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaanya.


sumber: http:// http://www.syifaarjuna.blogspot.com/