Posts

Showing posts from December, 2011

Ramblekosong: Just a 10cent from me!

Pagi-pagi macam biasa la, gigih bersiap-siap (gigih la sangt)nak ke office walaupun perasaan malas tu lagi tinggi. Tapi nak buat macam mana kerja tetap kena pergi lagipun kerja tu kan satu ibadah :-) kan dapat pahala tapi make sure niat tu kena betul (peringatan untuk diri yg selalu mengeluh :-( ).Tengok senang-senang je Allah nak bagi pahala, kita yang tak tahu nak grab apportunity :-). So dalam tengah tunggu my dad datang (hari nie ayah aku hantar pergi kerja...punya la malas nak naik lrt)mata nie ternampak la ada seorang budak yang aku rasa umur dia dalam belasan tahun tengah lepak-lepak dekat taman. Memang la biasa budak-budak lepak kat taman tapi yg luar biasanya duduk lepak je tak apa tapi apa kes pulak dok berasap-asap. Rupa-rupanya kat tangan tue dah terselit sebatang rokok. Aik punya la selamba badak dia dok merokok kat situ...tak takut terkantoi ke? Yang pelik celah mana pulak budak bawah umur macam boleh dapat beli rokok? Musykil2..lagi Satu je yang ada kat kepala nie..kemu…

SembangNovel: Akhirnya aku kahwin!

Image
Credit to Google
Tajuk : Akhirnya aku kahwin! Penulis : Herna Diana Publisher : Alaf 21 Harga : RM 19.90 (Sem. Malaysia) / RM 22.90 (Sabah/Sarawak)
 Sinopsis (belakang buku)
Didi- gadis 'comel' yang periang.Dia tidak pernah kisah dengan pandangan orang lain yang sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan.
Kemunculan syafizi, menghuru-harakan hidupnya. Kata-kata ibarat bom nuklear yang keluar daripada mulut lelaki itu menyebabkan darjah kebenciannya pada Syafizi di tahap takat didih. Sesuka hati saja memanggilnya 'Debab'. Berhadapan dengan lelaki itu, dia tidak mahu kalah. Setiap ayat nuklear lelaki itu dibalas dengan ayat ala bom atom.
Pesan orang tua, jangan terlalu membenci. Bimbang nanti benci bertukar menjadi sayang. ya ke? Takkanlah Syafizi yang selalu cari pasal suka padanya. Mustahil! Daripada dia melayan lelaki mulut …

Number one for me

Image
 Credit to Google

I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I'm here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it's time for you to rise
For all the things you sacrificed

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

Now I finally understand
That  famous  line
About the day I'd face in time
Coz now I have a child of mine

Even though I was so bad
I've learnt so much from …

Jangan sombong!

Image
Credit to Google Sombong untuk apa? adakah dengan bersikap sombong seseorang itu menikmati kepuasan hidup dan adakah itu nikmat hidup yang dicari selama ini ? tepuk dada tanya hati. Memang tidak dinafikan manusia memang sering kali dikaitkan dengan sifat kealpaan, tetapi jangan pula kita ambil kesempatan dengan kelemahan yang  kita ada itu untuk dijadikan tiket untuk kita sering terlupa dengan tanggungjawab yang telah diberi sepanjang kita berkelana di bumi Allah s.w.t ini.

Malangnya,ramai antara kita telah pun lupa dan mula bersikap sombong seolah-olah apa yang dimiliki itu kekal untuk selama-lamanya.Kita mungkin ingat bahawa apa yang kita perolehi sepanjang berada di dunia ini hanya pinjaman dan bila-bila masa sahaja boleh hilang dengan izin-Nya. Tetapi hanya kerana sedikit kesenangan yang dikecapi hati mula goyah dan diri mula sombong dah tidak mahu bersyukur.

“Tidak akan masuk syurga orang yang di dalam hatinya ada sifat sombong sekalipun hanya sebesar debu.” Seorang sahabat bertan…