Wednesday, December 21, 2011

Ramblekosong: Just a 10cent from me!

Pagi-pagi macam biasa la, gigih bersiap-siap (gigih la sangt)nak ke office walaupun perasaan malas tu lagi tinggi. Tapi nak buat macam mana kerja tetap kena pergi lagipun kerja tu kan satu ibadah :-) kan dapat pahala tapi make sure niat tu kena betul (peringatan untuk diri yg selalu mengeluh :-( ).Tengok senang-senang je Allah nak bagi pahala, kita yang tak tahu nak grab apportunity :-). So dalam tengah tunggu my dad datang (hari nie ayah aku hantar pergi kerja...punya la malas nak naik lrt)mata nie ternampak la ada seorang budak yang aku rasa umur dia dalam belasan tahun tengah lepak-lepak dekat taman. Memang la biasa budak-budak lepak kat taman tapi yg luar biasanya duduk lepak je tak apa tapi apa kes pulak dok berasap-asap. Rupa-rupanya kat tangan tue dah terselit sebatang rokok. Aik punya la selamba badak dia dok merokok kat situ...tak takut terkantoi ke? Yang pelik celah mana pulak budak bawah umur macam boleh dapat beli rokok? Musykil2..lagi Satu je yang ada kat kepala nie..kemungkinan parents dia dah tau dan budak tue mesti jenis tak makan saman....ye la kalau tak takkan beraninyer budak tue merokok tengah-tengah alam macam tu. Budak-budak sekarang semakin berani bukan macam dulu-dulu. Kalau budak dulu-dulu baya macam tue...mana berani merokok tengah alam macam tue...kena curi2 merokok kalau tak mau kena rembat dengan getah paip... Tapi sekarang dah jauh beza..sama ada parents yang terlalu open minded atau budak-budak sekarang yang dah tak makan saman. Itu baru cerita budak yang merokok belum lagi masuk bab perempuan yang merokok. Kalau lelaki yang merokok pun dah naik meluat apatah lagi perempuan. To be honest memang tak berkenan langsung. Sangat la tak sesuai. Biar la orang nak cakap aku nie close minded ke apa but sorry to say aku tak boleh terima!.ok mungkin aku tak show yang aku tak suka..ye la muka tak beriak tapi dalam hati....faham2 sendiri. Semua orang tau kesan merokok for our body even kat kotak rokok tu pun ada tunjuk gambar-gambar yang haisss seriau tengok but still ramai lagi yang merokok. Anyway to live well or live hell u choose. Its Just a 10cent from me. :-)


p/s : sesiapa yang terasa minta maaf banyak. Tak ada niat nak bagi orang terasa. Its just my opinion.


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sunday, December 11, 2011

SembangNovel: Akhirnya aku kahwin!

Credit to Google

Tajuk : Akhirnya aku kahwin!
Penulis : Herna Diana
Publisher : Alaf 21
Harga : RM 19.90 (Sem. Malaysia) / RM 22.90 (Sabah/Sarawak)

 Sinopsis (belakang buku)

Didi- gadis 'comel' yang periang.Dia tidak pernah kisah dengan pandangan orang lain yang sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan.

Kemunculan syafizi, menghuru-harakan hidupnya. Kata-kata ibarat bom nuklear yang keluar daripada mulut lelaki itu menyebabkan darjah kebenciannya pada Syafizi di tahap takat didih. Sesuka hati saja memanggilnya 'Debab'. Berhadapan dengan lelaki itu, dia tidak mahu kalah. Setiap ayat nuklear lelaki itu dibalas dengan ayat ala bom atom.

Pesan orang tua, jangan terlalu membenci. Bimbang nanti benci bertukar menjadi sayang. ya ke? Takkanlah Syafizi yang selalu cari pasal suka padanya. Mustahil! Daripada dia melayan lelaki mulut nuklear itu, lebih baik berchatting dengan Terhangat^Di^Pasaran. Walaupun mereka saling mengutuk, jejaka itu sudi berkongsi suka duka dengannya.Mungkin jodohnya dengan rakan chattingnya itu. Siapa tahu?             


*******************************************************************************
Kata aku:

* Novel nie dah lama aku cari tapi asal aku pegi MPH je mesti dah abis stock.. so kesimpulan yang boleh dibuat is buku nie mesti best! finally dapat beli buku nie semalam dekat MPH Mid valley (punya la semangat smpai kesana mencari). Lepas dah baca buku nie..memang tak dinafikan lah memang best! (no wonder la cepat habis)

* Salah satu tarikan novel nie is cover buku tu sendiri..memang comel la...gambar status facebook tak ke comel tue..memang padan sangat dengan watak Didi yang agak 'comel' =).sebab kedua aku nak beli buku nie sebab watak utama cerita nie which is si Didi yang 'comel' aka si debab yang riang. Jarang la penulis nak letak watak heroin yang agak 'comel' nie. selalu bace mesti perempuan lawa giler and kalau lelaki mesti nak hensome tahap gaban. Selalu jugak lelaki cantik mesti dengan perempuan cantik tapi dalam cerita nie ada kelainan sikit dan kelainan itu yang buat cerita nie menarik =).

* Nak tau cerita kisah cinta Didi si gadis 'comel' jangan lupa beli buku nie ye! kalau citer banyak nanti tak best pulak nak baca kan. Tapi dont worry la korang tak kan bosan punyer baca buku nie..sebab memang lawa sangat tambah dengan gaya bahasa yang haihhh tak tau la nak habaq lagu mana ...hehek dan walaupun banyak unsur humor ada jugak penulis selitkan part-part sedih and part sedih tue menjadilah...sebak jugak..T_T.


"Didi tercipta hanya untuk abang. Bukan untuk lelaki lain"
                                                                  -Syafizi-

"Rupa-rupanya, aku adalah tulang rusuk dia. Tercipta hanya untuk dirinya."
                                                                   -Didi-


Number one for me

 Credit to Google


I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I'm here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it's time for you to rise
For all the things you sacrificed

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

Now I finally understand
That  famous  line
About the day I'd face in time
Coz now I have a child of mine

Even though I was so bad
I've learnt so much from you
Now I'm trying to do it too
Love my kids the way you do

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

There is no one in this world
That can take your place
Oooh I'm sorry for ever taken you for granted

I will use every chance I get
To make you smile
Whenever I'm around you

Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

The number one for me
The number one for me
The number one for me
Oh oh
number one for me

By : Maher Zain


Saturday, December 10, 2011

Jangan sombong!

                                                                  Credit to Google
Sombong untuk apa? adakah dengan bersikap sombong seseorang itu menikmati kepuasan hidup dan adakah itu nikmat hidup yang dicari selama ini ? tepuk dada tanya hati. Memang tidak dinafikan manusia memang sering kali dikaitkan dengan sifat kealpaan, tetapi jangan pula kita ambil kesempatan dengan kelemahan yang  kita ada itu untuk dijadikan tiket untuk kita sering terlupa dengan tanggungjawab yang telah diberi sepanjang kita berkelana di bumi Allah s.w.t ini.

Malangnya,ramai antara kita telah pun lupa dan mula bersikap sombong seolah-olah apa yang dimiliki itu kekal untuk selama-lamanya.Kita mungkin ingat bahawa apa yang kita perolehi sepanjang berada di dunia ini hanya pinjaman dan bila-bila masa sahaja boleh hilang dengan izin-Nya. Tetapi hanya kerana sedikit kesenangan yang dikecapi hati mula goyah dan diri mula sombong dah tidak mahu bersyukur.

“Tidak akan masuk syurga orang yang di dalam hatinya ada sifat sombong sekalipun hanya sebesar debu.” Seorang sahabat bertanya, “Sesungguhnya ada seeorang yang suka pakaian dan kasutnya yang cantik.” Kemudian baginda bersabda lagi yang bermaksud, “Sesungguhnya ALLAH SWT itu indah dan suka kepada keindahan. Sombong itu menolak yang hak dan menghina orang lain.” [Hadith Riwayat Muslim]

Jika hari ini kita sombong dengan kemewahan yang kita perolehi tidak mustahil esok kita akan papa kedana, jika hari ini kita sombong dengan kecantikan paras rupa tidak mustahil esok kita akan kurang cantik, dan jika hari ini kita sombong dengan pangkat juga kedudukan tidak mustahil esok akanhilang begitu sahaja.Oleh itu, kita kena sentiasa ingat akan segala kemungkinan yang akan berlaku pada kita dan sentiasa bersyukur dengan nikmat sementara yang dikurnia itu.Jangan jadi manusia yang mementingkan diri dan sombong, apabila diuji baru teringat untuk sujud dan berdoa memohon bantuan tetapi apabila senang kita lupa pula cara untuk sujud kepada-Nya, itulah manusia yang paling sombong dan hipokrit!

Marilah kita bersama-sama berfikir sejenak, layakkah untuk kita bersikap sombong dengan Allah s.w.t, padahal kita telah diberi bumi untuk kita menetap, kita diberi udara untuk kita hidup dan yang paling penting kita telah dikurniakan akal fikiran untuk kita menilai kembali kewarasan setiap tindakan yang kita lakukan. Siapa lah kita untuk terus bersikap sombong dan tidak mahu bersyukur, kita kosong tanpa nikmat-Nya.

“Orang yang zhalim dan sombong akan dihimpunkan pada hari kiamat dalam keadaan menyerupai semut. Manusia menginjak-injak mereka kerana kehinaan diri mereka di hadapan ALLAH SWT.” [Riwayat al-Tirmiziy]



 p/s: peringatan buat kita semua (terutama diri sendiri)semoga kita dijauhi dari sifat sombong.