Sunday, December 11, 2011

SembangNovel: Akhirnya aku kahwin!

Credit to Google

Tajuk : Akhirnya aku kahwin!
Penulis : Herna Diana
Publisher : Alaf 21
Harga : RM 19.90 (Sem. Malaysia) / RM 22.90 (Sabah/Sarawak)

 Sinopsis (belakang buku)

Didi- gadis 'comel' yang periang.Dia tidak pernah kisah dengan pandangan orang lain yang sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan.

Kemunculan syafizi, menghuru-harakan hidupnya. Kata-kata ibarat bom nuklear yang keluar daripada mulut lelaki itu menyebabkan darjah kebenciannya pada Syafizi di tahap takat didih. Sesuka hati saja memanggilnya 'Debab'. Berhadapan dengan lelaki itu, dia tidak mahu kalah. Setiap ayat nuklear lelaki itu dibalas dengan ayat ala bom atom.

Pesan orang tua, jangan terlalu membenci. Bimbang nanti benci bertukar menjadi sayang. ya ke? Takkanlah Syafizi yang selalu cari pasal suka padanya. Mustahil! Daripada dia melayan lelaki mulut nuklear itu, lebih baik berchatting dengan Terhangat^Di^Pasaran. Walaupun mereka saling mengutuk, jejaka itu sudi berkongsi suka duka dengannya.Mungkin jodohnya dengan rakan chattingnya itu. Siapa tahu?             


*******************************************************************************
Kata aku:

* Novel nie dah lama aku cari tapi asal aku pegi MPH je mesti dah abis stock.. so kesimpulan yang boleh dibuat is buku nie mesti best! finally dapat beli buku nie semalam dekat MPH Mid valley (punya la semangat smpai kesana mencari). Lepas dah baca buku nie..memang tak dinafikan lah memang best! (no wonder la cepat habis)

* Salah satu tarikan novel nie is cover buku tu sendiri..memang comel la...gambar status facebook tak ke comel tue..memang padan sangat dengan watak Didi yang agak 'comel' =).sebab kedua aku nak beli buku nie sebab watak utama cerita nie which is si Didi yang 'comel' aka si debab yang riang. Jarang la penulis nak letak watak heroin yang agak 'comel' nie. selalu bace mesti perempuan lawa giler and kalau lelaki mesti nak hensome tahap gaban. Selalu jugak lelaki cantik mesti dengan perempuan cantik tapi dalam cerita nie ada kelainan sikit dan kelainan itu yang buat cerita nie menarik =).

* Nak tau cerita kisah cinta Didi si gadis 'comel' jangan lupa beli buku nie ye! kalau citer banyak nanti tak best pulak nak baca kan. Tapi dont worry la korang tak kan bosan punyer baca buku nie..sebab memang lawa sangat tambah dengan gaya bahasa yang haihhh tak tau la nak habaq lagu mana ...hehek dan walaupun banyak unsur humor ada jugak penulis selitkan part-part sedih and part sedih tue menjadilah...sebak jugak..T_T.


"Didi tercipta hanya untuk abang. Bukan untuk lelaki lain"
                                                                  -Syafizi-

"Rupa-rupanya, aku adalah tulang rusuk dia. Tercipta hanya untuk dirinya."
                                                                   -Didi-


Number one for me

 Credit to Google


I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I'm here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it's time for you to rise
For all the things you sacrificed

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

Now I finally understand
That  famous  line
About the day I'd face in time
Coz now I have a child of mine

Even though I was so bad
I've learnt so much from you
Now I'm trying to do it too
Love my kids the way you do

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

There is no one in this world
That can take your place
Oooh I'm sorry for ever taken you for granted

I will use every chance I get
To make you smile
Whenever I'm around you

Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

The number one for me
The number one for me
The number one for me
Oh oh
number one for me

By : Maher Zain