Wednesday, June 29, 2011

Ramblekosong:Cerita hujung minggu yang dah basi ^^v part 2

Salam semua!!! masih lagi dalam mood nak berkongsi cerita tentang cuti hujung minggu aku (tapi yang dah basi la...hehehe). Cerita ni continue dari cerita yang lepas yang katanyer nak pergi hiking. So the next day aku dengan bebudak office pergi hiking at Bukit Tabur.Dalam penat yang tak berapa nak hilang nie aku gagah jugak bangun pagi-pagi sebab excited giler nak pergi hiking (first time nak pergi hiking semangat berkobar-berkobar..=P). Plan nak naik pagi2 tapi sebab ada masalah transport last minute so kitorang kumpul kat masjid Jamek then sampai Bukit Tabur dalam pukul 8. So bermula la ekspedisi kitaorang mendaki Bukit Tabur (hahaha gaya excited lagi...jap lagi kita tengok excited lagi ke tak..haha) Before tue meh aku citer sikit pasal Bukit Tabur, bagi yang tak tahu Bukit Tabur nie terletak di Taman Melawati (dekat aje dengan umah aku...10 minute pun boleh sampai). Bukit nie ada 2 bahagian east and west yang kitorang naik nie west punyer.Ketinggian lebih kurang 1000 meter and untuk naik ke puncak ambil masa lebih kurang 3-4 hours.So ada berani?? naik la ..=)

                                                     Pemandangan dari atas puncak

Kita sambung balik cerita orang semangat nak daki bukit nie, so kitorang start panjat dalam pukul 8. Mula- mula naik track ok lagi lepas 5 minute track die macam dah haishhh makin tinggi la pulak. aku dah menunujukkan tanda2 nak pancit padahal tadi punyer la excited and baru aje panjat. But seriously memang penat member2 bukan main laju ke hadapan aku macam dah nak giveup rasanya (haha..rase nak patah balik aje) mungkin sebab dah lama tak buat activity2 extreme macm nie. Nak tak nak aku teruskan jugak la perjalanan walaupun membebel penat aje. =P( sorry ye kawan2 saye memang mcm nie..hehe) jalan punyer jalan tetiba rase macam eh ingatkan hiking bukit macam jungle tracking yang biasa-biasa tue sekali tue diaaaa punya la tinggi batu-batu bukit ...arrghhhhhh citer la kena panjat batu-batu tue ( dalam hati dah menyesal tak google siap2 pasal bukit Tabur) nak patah balik memang dah terlambat tak ada pilihan terpaksa jugak wat rock climbing gune tangan aje (giler takut).Hiking kat Bukit Tabur memang mencabar giler bagi yang first timer macam aku nie. Memang penat tapi reward die terasa bile semua puncak kitorang dah sampai. Time tue penat pun dah tak hinggat semua jadi happy terlebih (terutama orang yang menulis ni =P ).So citer naik puncak dah abih nak turun pulak pe cer?? jangan risau nak turun straight forward sikit compared to nak naik yang paling pasti kitorang takkan turun ikut jalan yang kitorang naik, kalau la itu la satu2nya jalan yang ada memang tak sanggup aku. Kitorang pun start turun dalam lebih kurang 11 lebih masuk jalan hutan macam yang aku cakap jalan nak turun lebih straight forward tapi disebabkan turun bukit so kaki memang sakit la sebab nak control speed kaki kita. Time nak balik tue boleh la nampak pokok durian, manggis dan macam2 lagi (padahal ini je yang aku nampak..haha). Lebih kurang pukul 12 lebih kitorang daah sampai bawah time tue terasa penat lapar and kat dalam hati dah pikir nak amik mc esoknyer =P (tapi tak pun ye!! gagah jugak pergi office walau kesengalan2 di kaki mula terasa). Sesiapa yang gemarkan hiking tempat2 yang extreme this is one of the place that you guys should try tambah view tempat tue pun cantik tapi  jangan nak cepat sampai sampai lupa safety sebab kat situ pernah terjadi accident (nak tahu google ye!) and hari yang kitorang panjat tue pun ada one guy nie jatuh and pengsan (tak tau apa citer sekarang nie) so be careful and just enjoy the view ok! ^^v. Next project (cewah haha) will be Gunung Datuk, insyaAllah.

snap..snap..=)

                                                                 Tinggi seh (-_-)'

   sempat bergambor before nak naik =)

second last puncak before the final..=) 

first puncak muka happy tapi penat giler

second puncak with new friends



Saturday, June 25, 2011

RambleKosong: Cerita hujung minggu yang dah basi ^^v part 1

salam semua!!! amacam hari ini happy ke?? jangan selalu tak happy nanti cepat tue,senyum sokmo la ini tak asyik dok berkerut aja dahi tu. Sempena hari minggu nie lapang2 kan la pikiran korang semua ye, dah name pun hari minggu otak pun kasik la rehat, tolak ketepi semua sisa2 kerja kat dalam otak tue, bagi hilang ingatan sekejap  (jangan lama-lama pula..nanti jadi lain pula ^^v) pasal kerja-kerja yang menimbun tu then baru la kita terasa nikmat berhujung minggu (chewahhhh hehe^^v). Hari ni aku nak kongsi story aku last week, dah basi dah pun tapi ada aku kisah, aku nak citer jugak ^^.Last week hujung minggu aku memang agak memenatkan (memang sangat penat ok!). hujung minggu tak lekat kat umah berjalan saje, hari sabtu aku turun ipoh follow my member pergi our long time no see friend's weeding, so kitorang gerak pagi jugak, because of aku dah pernah terjah rumah my friend nie during raya time so it's not a problem to find her house and kitorang sampai elok2 tengah lunch  (perfect timing hehe). lepas dah melantak semua baru nampak pengantin so apa lagi before pengantin pergi makan kitorg grab my friend tue dulu hehe nak tangkap gambar buat kenang kenangan boleh tag member lain kat facebook.

< achik n husband>



After dah selesai semua, next destination was Gunung Semanggol. My friend nak hantar something to her cousin and cousin die sekolah same dengan sekolah kitorang dulu (excited dapat pergi balik sekolah dulu) so sambil menyelam tue kitorg tak lupa minum air ^^v alang2 dah sampai terus la jengok2 sekolah tue kejap buat lepas rindu. =)

my school =)
habis citer dekat Gunung Semanggol, last destination was Batu Kurau, Taiping. on our way back to kl kitorang pun singgah kat Batu kurau rumah long time no see friend jugak. Memang lame giler tak jumpa dah kawin n dah anak dua dah pun and kalau tak silap last kitorg jumpa time aku form 1 so almost 13 years jugak tak jumpa. Lama jugak lepak kat sana and dalam pukul 6 lebih kitorang pun bergerak balik kL sampai rumah dalam pukul 10 . Penat tapi berbaloi sebab dapat jumpe member2 lama.Sampai aje rumah kena pack barang pulak sebab besoknyer pergi hiking pulak...(bak kata my emak..tak penat ke kamu nie..haishhhh). Nak tahu hiking kat mana...??? sabar ye..^^v
To be continue...........(poyo je...hahaha)


Friday, June 24, 2011

Sembangnovel: Mesti baca!!!!

Salam semua!!! lama tak menjenguk blog ni, bukan busy tapi malas nak update...balik2 kerja dah penat so nak menulis pun dah tak ada mood..hehe (alasan je lebih ^^v). For this time aku nak promote another novel untuk semua penggemar2 novel. Novel ni one of my favourite novel ^^v bukan sahaja jalan cerita yang menarik tapi gaya penulisan yang agak santai and ada moral story untuk semua yang membaca. Nak tahu novel apa jom bace...^^v

Credit to Google



Tajuk : Quartet
Penulis : Saidatul Saffaa
Publisher : Jemari Seni
Harga : RM20

Sinopsis (belakang buku)

Ini kisah sekeping hati yang dicalit empat rona indah, sayangnya dia terlupa yang pelangi itu jalurannya tujuh, dan salju pula jadi cair dipanah mentari lalu berguguran dihembus bayu luruh.


Ini kisah sekeping hati yang berkali-kali diuji, takkan bercahaya pelangi sebelum hujan, takkan bersinar indah bintang-bintang tanpa gelap malam.


Mak mahukan menantu seperti Sami Yusuf. Kalau bawa surah panjang dalam solat pun tidak mengapa kerana suaranya sedap. Misa pula lebih tertarik dengan bayangan Yusuf, pun punya suara yang merdu apabila bertakbir. Malangnya 'Yusuf' menolak cinta 'Zulaikha' walaupun jarinya terluka.
Tapi Misa, jari yang terluka boleh diubat dengan minyak gamat, luka di hati nak ubat dengan apa?
Ini perjalanan Misa mencari Cinta. Empat lelaki seperti empat musim juga. Akhirnya Misa pasrah. Untuk mencari cinta antara Adam dan Hawa, dia harus mencintai dirinya sendiri. Dia harus mencintai Allah.

Dah bace sinopsis novel ni?? teruja tak?? mesti teruja kan. Cerita nie memang best dan tak rugi kalau beli pun walaupun ini hanya sekadar cerita tapi disebalik penceritaan itu ada value yang penulis nak sampaikan pada pembaca2 semua.Gaya penulisan yang bersahaja  jalan cerita yang agak unik menarik hati aku nak baca dan terus membaca untuk nak tahu apa pengakhiran perjalanan Misa mencari cinta. Banyak peristiwa atau kisah Misa yang boleh dijadikan sebagai pengajaran untuk pembaca2 semua.Tapi apa yang menarik tentang cerita Misa ni, dalam tempoh hati dia terluka akibat cinta yang tak kesampaian sebenarnya dia berjaya mencari cinta yang hakiki iaitu cinta kepada Allah dimana selama ini dipandang sepi oleh Misa dan dari situ lah dia mula belajar erti sebenar cinta betul la orang selalu sebut setiap yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi, hanya Allah jua yang mengetahui.Mungkin Allah telah menetapkan sesuatu yang lebih baik dari apa yang kita hilang ketika ini.Biarlah kita gagal mendapat cinta antara manusia tapi jangan sesekali berhenti mencari cinta Allah.


"Sinar yang membahang, bak mentari di tengah rembang, menyubur malar rimbunan cinta kukuh di tunjang" - Quartet