Wednesday, December 21, 2011

Ramblekosong: Just a 10cent from me!

Pagi-pagi macam biasa la, gigih bersiap-siap (gigih la sangt)nak ke office walaupun perasaan malas tu lagi tinggi. Tapi nak buat macam mana kerja tetap kena pergi lagipun kerja tu kan satu ibadah :-) kan dapat pahala tapi make sure niat tu kena betul (peringatan untuk diri yg selalu mengeluh :-( ).Tengok senang-senang je Allah nak bagi pahala, kita yang tak tahu nak grab apportunity :-). So dalam tengah tunggu my dad datang (hari nie ayah aku hantar pergi kerja...punya la malas nak naik lrt)mata nie ternampak la ada seorang budak yang aku rasa umur dia dalam belasan tahun tengah lepak-lepak dekat taman. Memang la biasa budak-budak lepak kat taman tapi yg luar biasanya duduk lepak je tak apa tapi apa kes pulak dok berasap-asap. Rupa-rupanya kat tangan tue dah terselit sebatang rokok. Aik punya la selamba badak dia dok merokok kat situ...tak takut terkantoi ke? Yang pelik celah mana pulak budak bawah umur macam boleh dapat beli rokok? Musykil2..lagi Satu je yang ada kat kepala nie..kemungkinan parents dia dah tau dan budak tue mesti jenis tak makan saman....ye la kalau tak takkan beraninyer budak tue merokok tengah-tengah alam macam tu. Budak-budak sekarang semakin berani bukan macam dulu-dulu. Kalau budak dulu-dulu baya macam tue...mana berani merokok tengah alam macam tue...kena curi2 merokok kalau tak mau kena rembat dengan getah paip... Tapi sekarang dah jauh beza..sama ada parents yang terlalu open minded atau budak-budak sekarang yang dah tak makan saman. Itu baru cerita budak yang merokok belum lagi masuk bab perempuan yang merokok. Kalau lelaki yang merokok pun dah naik meluat apatah lagi perempuan. To be honest memang tak berkenan langsung. Sangat la tak sesuai. Biar la orang nak cakap aku nie close minded ke apa but sorry to say aku tak boleh terima!.ok mungkin aku tak show yang aku tak suka..ye la muka tak beriak tapi dalam hati....faham2 sendiri. Semua orang tau kesan merokok for our body even kat kotak rokok tu pun ada tunjuk gambar-gambar yang haisss seriau tengok but still ramai lagi yang merokok. Anyway to live well or live hell u choose. Its Just a 10cent from me. :-)


p/s : sesiapa yang terasa minta maaf banyak. Tak ada niat nak bagi orang terasa. Its just my opinion.


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sunday, December 11, 2011

SembangNovel: Akhirnya aku kahwin!

Credit to Google

Tajuk : Akhirnya aku kahwin!
Penulis : Herna Diana
Publisher : Alaf 21
Harga : RM 19.90 (Sem. Malaysia) / RM 22.90 (Sabah/Sarawak)

 Sinopsis (belakang buku)

Didi- gadis 'comel' yang periang.Dia tidak pernah kisah dengan pandangan orang lain yang sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan.

Kemunculan syafizi, menghuru-harakan hidupnya. Kata-kata ibarat bom nuklear yang keluar daripada mulut lelaki itu menyebabkan darjah kebenciannya pada Syafizi di tahap takat didih. Sesuka hati saja memanggilnya 'Debab'. Berhadapan dengan lelaki itu, dia tidak mahu kalah. Setiap ayat nuklear lelaki itu dibalas dengan ayat ala bom atom.

Pesan orang tua, jangan terlalu membenci. Bimbang nanti benci bertukar menjadi sayang. ya ke? Takkanlah Syafizi yang selalu cari pasal suka padanya. Mustahil! Daripada dia melayan lelaki mulut nuklear itu, lebih baik berchatting dengan Terhangat^Di^Pasaran. Walaupun mereka saling mengutuk, jejaka itu sudi berkongsi suka duka dengannya.Mungkin jodohnya dengan rakan chattingnya itu. Siapa tahu?             


*******************************************************************************
Kata aku:

* Novel nie dah lama aku cari tapi asal aku pegi MPH je mesti dah abis stock.. so kesimpulan yang boleh dibuat is buku nie mesti best! finally dapat beli buku nie semalam dekat MPH Mid valley (punya la semangat smpai kesana mencari). Lepas dah baca buku nie..memang tak dinafikan lah memang best! (no wonder la cepat habis)

* Salah satu tarikan novel nie is cover buku tu sendiri..memang comel la...gambar status facebook tak ke comel tue..memang padan sangat dengan watak Didi yang agak 'comel' =).sebab kedua aku nak beli buku nie sebab watak utama cerita nie which is si Didi yang 'comel' aka si debab yang riang. Jarang la penulis nak letak watak heroin yang agak 'comel' nie. selalu bace mesti perempuan lawa giler and kalau lelaki mesti nak hensome tahap gaban. Selalu jugak lelaki cantik mesti dengan perempuan cantik tapi dalam cerita nie ada kelainan sikit dan kelainan itu yang buat cerita nie menarik =).

* Nak tau cerita kisah cinta Didi si gadis 'comel' jangan lupa beli buku nie ye! kalau citer banyak nanti tak best pulak nak baca kan. Tapi dont worry la korang tak kan bosan punyer baca buku nie..sebab memang lawa sangat tambah dengan gaya bahasa yang haihhh tak tau la nak habaq lagu mana ...hehek dan walaupun banyak unsur humor ada jugak penulis selitkan part-part sedih and part sedih tue menjadilah...sebak jugak..T_T.


"Didi tercipta hanya untuk abang. Bukan untuk lelaki lain"
                                                                  -Syafizi-

"Rupa-rupanya, aku adalah tulang rusuk dia. Tercipta hanya untuk dirinya."
                                                                   -Didi-


Number one for me

 Credit to Google


I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I'm here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it's time for you to rise
For all the things you sacrificed

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

Now I finally understand
That  famous  line
About the day I'd face in time
Coz now I have a child of mine

Even though I was so bad
I've learnt so much from you
Now I'm trying to do it too
Love my kids the way you do

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

There is no one in this world
That can take your place
Oooh I'm sorry for ever taken you for granted

I will use every chance I get
To make you smile
Whenever I'm around you

Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

The number one for me
The number one for me
The number one for me
Oh oh
number one for me

By : Maher Zain


Saturday, December 10, 2011

Jangan sombong!

                                                                  Credit to Google
Sombong untuk apa? adakah dengan bersikap sombong seseorang itu menikmati kepuasan hidup dan adakah itu nikmat hidup yang dicari selama ini ? tepuk dada tanya hati. Memang tidak dinafikan manusia memang sering kali dikaitkan dengan sifat kealpaan, tetapi jangan pula kita ambil kesempatan dengan kelemahan yang  kita ada itu untuk dijadikan tiket untuk kita sering terlupa dengan tanggungjawab yang telah diberi sepanjang kita berkelana di bumi Allah s.w.t ini.

Malangnya,ramai antara kita telah pun lupa dan mula bersikap sombong seolah-olah apa yang dimiliki itu kekal untuk selama-lamanya.Kita mungkin ingat bahawa apa yang kita perolehi sepanjang berada di dunia ini hanya pinjaman dan bila-bila masa sahaja boleh hilang dengan izin-Nya. Tetapi hanya kerana sedikit kesenangan yang dikecapi hati mula goyah dan diri mula sombong dah tidak mahu bersyukur.

“Tidak akan masuk syurga orang yang di dalam hatinya ada sifat sombong sekalipun hanya sebesar debu.” Seorang sahabat bertanya, “Sesungguhnya ada seeorang yang suka pakaian dan kasutnya yang cantik.” Kemudian baginda bersabda lagi yang bermaksud, “Sesungguhnya ALLAH SWT itu indah dan suka kepada keindahan. Sombong itu menolak yang hak dan menghina orang lain.” [Hadith Riwayat Muslim]

Jika hari ini kita sombong dengan kemewahan yang kita perolehi tidak mustahil esok kita akan papa kedana, jika hari ini kita sombong dengan kecantikan paras rupa tidak mustahil esok kita akan kurang cantik, dan jika hari ini kita sombong dengan pangkat juga kedudukan tidak mustahil esok akanhilang begitu sahaja.Oleh itu, kita kena sentiasa ingat akan segala kemungkinan yang akan berlaku pada kita dan sentiasa bersyukur dengan nikmat sementara yang dikurnia itu.Jangan jadi manusia yang mementingkan diri dan sombong, apabila diuji baru teringat untuk sujud dan berdoa memohon bantuan tetapi apabila senang kita lupa pula cara untuk sujud kepada-Nya, itulah manusia yang paling sombong dan hipokrit!

Marilah kita bersama-sama berfikir sejenak, layakkah untuk kita bersikap sombong dengan Allah s.w.t, padahal kita telah diberi bumi untuk kita menetap, kita diberi udara untuk kita hidup dan yang paling penting kita telah dikurniakan akal fikiran untuk kita menilai kembali kewarasan setiap tindakan yang kita lakukan. Siapa lah kita untuk terus bersikap sombong dan tidak mahu bersyukur, kita kosong tanpa nikmat-Nya.

“Orang yang zhalim dan sombong akan dihimpunkan pada hari kiamat dalam keadaan menyerupai semut. Manusia menginjak-injak mereka kerana kehinaan diri mereka di hadapan ALLAH SWT.” [Riwayat al-Tirmiziy]



 p/s: peringatan buat kita semua (terutama diri sendiri)semoga kita dijauhi dari sifat sombong.




Wednesday, November 16, 2011

Ramblekosong:just a ramble

Heyya!!


just a short post for today...for time being i dont have mood for blogging...so im just drop by to my pity blog...:-)

nothing interesting story to share for last weekend...just busy with my working life..(-_-)'..a bit stress and tension...but what to do

That's what we call as a life....it's happened to all of us...just face it with smile :-).....smile...smile and keep smiling ^^v


Published with Blogger-droid v2.0.1

Saturday, September 24, 2011

Saya suka awak dan awak suka saya tapi....


                                                                    credit to Google
" Saya suka awak" dan " awak suka saya" kalau dengar memang orang akan cakap " bagus la

tu dah suka sama suka tunggu apa lagi", tapi kalau difikir-fikirkan balik cukup ke kalau kita

berbekal "quotes" itu semata-mata untuk kita melangkah ke peringkat seterusnya?macam

mana dengan aspek lain? sudah sama suka ke? sudah bersedia ke? hendak tahu sejauh

mana kita bersedia atau tidak bukan tanya orang lain tetapi tanya diri sendiri, tepuk dada

tanya hati. Kalau ikut zaman sekarang, trend kahwin muda yang di mana telah diamalkan

pada zaman mak bapak kita dulu-dulu sudah berbalik semula ke zaman sekarang.

Terbukti rata-rata ramai pasangan yang telah pun berkahwin pada usia yang agak muda

dan memang tak salah pun malah satu tindakan yang bijak bagi menghalang maksiat

berpanjangan dan secara tidak langsung dapat mengurangkan gejala-gejala yang kurang

sihat dan yang melanggar hukum syara'. Berkahwin memang seronok tambah-tambah

dengan orang yang kita suka, dengan orang yang kita sayang siapa yang tak mahu dan

sudah pasti menjadi impian bagi semua orang. Walaubagaimana pun kita jangan lupa

tentang tanggungjawab,cabaran dan ujian yang bakal diuji, jangan hanya sekadar

"awak suka saya" dan "saya suka awak" atau "awak sayang saya" dan " saya sayang awak",

takut-takut perasaan itu hanya bersifat sementara. Kenapa? cuba fikir bilamana musibah

atau ujian hadir, sudah sama-sama bersediakah atau sebelah pihak sahaja yang sudah

besedia dan bagaimana mana yang lagi satu?? kata "awak suka saya" dan " saya suka

awak" jadi mesti lah sama-sama bersedia, barulah tak goyah dan kita lebih matang di

masa hadapan. Bukan kita hendak pasangan yang  totally perfect which is 10 out of 10 

it's sangat impossible because we knows that nobody perfect in this world but at least 

he's ready for the next level of life. And as we know, life is not a Fairy tale "i love u" 

and "u love me" then we live happily ever after, yes! of course we can be like fairy tale 

but for sure it's not that easy. So still " saya suka awak and awak suka saya tapi each of

us must be ready enough before proceed for next level of life" =)


p/s: still searching Mr. Right...i don't know where r u right now but i believe I'll find u one fine day =) 




Saturday, September 3, 2011

SembangNovel:Sweet sangat!!! ^^

Selamat hari raya semua!!!! raya, raya jugak novel tetap beli..=). ok this time aku nak promote sebuah novel yang ala2 sweet gitu (memang sweet pun). Aku baru sahaja beli novel ni...hehe.. tapi dont worry ok aku dah habis baca dah pun. So aku pun dengan sukarela nak promote la kat awak orang semua novel nie..sebab apa eh...sebab apa eh..........sebab citer die memang best sangatttt (semangat betul!!)..apa lagi jom ushar jap buku apa yang best sangat tue ^^v.....


credit to Google

Tajuk : Ikhlas A.K!
Penulis : Nirrosette
Publisher : Jemari Seni
Harga : RM 21 (Sem. Malaysia) / RM 23 (Sabah/Sarawak)


Sinopsis (belakang buku)

Kata Adam Khalis :

Hidup ini tak boleh berdasarkan 'saya suka awak' dan 'awak suka saya'- we live happily ever after -aman bahagia untuk selamanya. Tak semudah itu Kaseh, hidup ini ada duri dan ranjau.

Kata Kaseh :

Bagaimana kita berbeza macam langit dengan bumi ; Kaseh tak kisah. Kaseh sanggup buang apa sahaja demi Adam; termasuklah tidak mewarisi harta benda daddy. Kaseh sanggup hidup macam orang biasa. Percayalah, Kaseh bersedia memberi semuanya. kerana sekali dalam hidup Kaseh, apa yang Kaseh 'tahu'
apa yang Kaseh 'mahu' hanyalah Adam Khalis!

Kata orang :

-opposite attracts. Bad girls go for a good guys. True much? tapi...sejauh mana kebenaran teori ini?
 Boleh ke Adam - stok budak masjid bertahan dengan Kaseh - playgirl of the century? well, we'll see, we'll see ! =) - opps dan jangan lupa Adam Khalis bakal menjadi kekasih yang ke-34 Nur Kaseh Kaisara! =)


*****************************************************************************

Kata aku :

Tengok cover buku and tajuk aje..dah ter-suka..tapi people said..dont judge the book by it's cover..very true...tapi nak beli jugak!. first chapter...interesting..so baca n baca...senyum dan terus senyum..alamak macam mane nak stop nie, dah ter-suka and dah tak boleh nak berhenti =P - sweet aje watak Adam Khalis dan Kaseh that's way dah baca tak boleh nak stop dah sebab tak sabar nak tahu pengakhiran kisah diorang (gaya macam citer realiti je..hehe). Jalan cerita yang menarik dan yang paling penting tak bosan! =).Walaupun gaya cerita yang santai still ada message yang penulis nak sampaikan =) so awak orang semua -refer to novelholic =p masih tercari-cari novel apa yang nak dibeli,  boleh la beli novel ni and korang mesti puas hati punyer..=). enjoy reading!! ^^v



" Hidup ini tak boleh berdasarkan  'saya suka awak' dan 'awak suka saya'......." - Ikhlas A.K!








Sunday, August 28, 2011

Ramblekosong: Yeay! Balik kampung ^^

credit to Google


Salam semua!!! salam aidilfitri buat semua sahabat2 ...erkk x terlalu awal kn...kn....anyway this my first entry untuk bulan puase..hehe...itu pn tetiba rase nak post entry plak kan  if not...berhabuk la rumah nie.. ;). hari nie insyaAllah pukul 3 ptg nie aku cabut dari KL tercinta haha...dah nama pun raya confirm la semua orang akan cabut dari kl tue...unless la memang kg korang kat kl la kan...so aku pun tak terkecuali la before aku nak cabut balik kampung kena buat checklist raya dulu nnti ada yang menangis pagi2 raya TT...bukan sebab sedih bermaafan2 tue..sedih sebab kain baju kurung tertinggal la,,,kasut tertinggal la, tudung la n macam2 lagi la...so untuk nak elakkan that things happen baik buat check list dulu (:

Checklist raya:
  1. Service kereta (paling2 penting, disebabkan aku balik dengan family,,,so ayah ak dah settle down dah semua tue =P )
  2. Baju raya ( makesure lengkap ye,jangan ada yang bawak baju or kain aje :P)
  3. Kasut raya (harus bawak =P...dah beli takkan  nak buat perhiasan )
  4. Duit raya plus extra sampul (disebabkan this year first year raya as a ' berkerjaya' haha ...so kena la prepare duit raya =P)
  5. kuih2 raya 
  6. Barang2 keperluan yang lain (jangan seronok sangat nak raya...benda2 asas yang penting2 tertonggal plak..=P)
  7. Topup ( Touch n Go / maxis)
  8. Settle down rumah dulu then baru keluar (makesure gas n electric semua tutup)
  9. stock novels (harus!!=P)
  p/s: hopefully jalan tak sesak hari nie...kalau tak bercinta la aku dalam kereta tue....again Selamat Hari Raya
        semua!!!


Wednesday, June 29, 2011

Ramblekosong:Cerita hujung minggu yang dah basi ^^v part 2

Salam semua!!! masih lagi dalam mood nak berkongsi cerita tentang cuti hujung minggu aku (tapi yang dah basi la...hehehe). Cerita ni continue dari cerita yang lepas yang katanyer nak pergi hiking. So the next day aku dengan bebudak office pergi hiking at Bukit Tabur.Dalam penat yang tak berapa nak hilang nie aku gagah jugak bangun pagi-pagi sebab excited giler nak pergi hiking (first time nak pergi hiking semangat berkobar-berkobar..=P). Plan nak naik pagi2 tapi sebab ada masalah transport last minute so kitorang kumpul kat masjid Jamek then sampai Bukit Tabur dalam pukul 8. So bermula la ekspedisi kitaorang mendaki Bukit Tabur (hahaha gaya excited lagi...jap lagi kita tengok excited lagi ke tak..haha) Before tue meh aku citer sikit pasal Bukit Tabur, bagi yang tak tahu Bukit Tabur nie terletak di Taman Melawati (dekat aje dengan umah aku...10 minute pun boleh sampai). Bukit nie ada 2 bahagian east and west yang kitorang naik nie west punyer.Ketinggian lebih kurang 1000 meter and untuk naik ke puncak ambil masa lebih kurang 3-4 hours.So ada berani?? naik la ..=)

                                                     Pemandangan dari atas puncak

Kita sambung balik cerita orang semangat nak daki bukit nie, so kitorang start panjat dalam pukul 8. Mula- mula naik track ok lagi lepas 5 minute track die macam dah haishhh makin tinggi la pulak. aku dah menunujukkan tanda2 nak pancit padahal tadi punyer la excited and baru aje panjat. But seriously memang penat member2 bukan main laju ke hadapan aku macam dah nak giveup rasanya (haha..rase nak patah balik aje) mungkin sebab dah lama tak buat activity2 extreme macm nie. Nak tak nak aku teruskan jugak la perjalanan walaupun membebel penat aje. =P( sorry ye kawan2 saye memang mcm nie..hehe) jalan punyer jalan tetiba rase macam eh ingatkan hiking bukit macam jungle tracking yang biasa-biasa tue sekali tue diaaaa punya la tinggi batu-batu bukit ...arrghhhhhh citer la kena panjat batu-batu tue ( dalam hati dah menyesal tak google siap2 pasal bukit Tabur) nak patah balik memang dah terlambat tak ada pilihan terpaksa jugak wat rock climbing gune tangan aje (giler takut).Hiking kat Bukit Tabur memang mencabar giler bagi yang first timer macam aku nie. Memang penat tapi reward die terasa bile semua puncak kitorang dah sampai. Time tue penat pun dah tak hinggat semua jadi happy terlebih (terutama orang yang menulis ni =P ).So citer naik puncak dah abih nak turun pulak pe cer?? jangan risau nak turun straight forward sikit compared to nak naik yang paling pasti kitorang takkan turun ikut jalan yang kitorang naik, kalau la itu la satu2nya jalan yang ada memang tak sanggup aku. Kitorang pun start turun dalam lebih kurang 11 lebih masuk jalan hutan macam yang aku cakap jalan nak turun lebih straight forward tapi disebabkan turun bukit so kaki memang sakit la sebab nak control speed kaki kita. Time nak balik tue boleh la nampak pokok durian, manggis dan macam2 lagi (padahal ini je yang aku nampak..haha). Lebih kurang pukul 12 lebih kitorang daah sampai bawah time tue terasa penat lapar and kat dalam hati dah pikir nak amik mc esoknyer =P (tapi tak pun ye!! gagah jugak pergi office walau kesengalan2 di kaki mula terasa). Sesiapa yang gemarkan hiking tempat2 yang extreme this is one of the place that you guys should try tambah view tempat tue pun cantik tapi  jangan nak cepat sampai sampai lupa safety sebab kat situ pernah terjadi accident (nak tahu google ye!) and hari yang kitorang panjat tue pun ada one guy nie jatuh and pengsan (tak tau apa citer sekarang nie) so be careful and just enjoy the view ok! ^^v. Next project (cewah haha) will be Gunung Datuk, insyaAllah.

snap..snap..=)

                                                                 Tinggi seh (-_-)'

   sempat bergambor before nak naik =)

second last puncak before the final..=) 

first puncak muka happy tapi penat giler

second puncak with new friends



Saturday, June 25, 2011

RambleKosong: Cerita hujung minggu yang dah basi ^^v part 1

salam semua!!! amacam hari ini happy ke?? jangan selalu tak happy nanti cepat tue,senyum sokmo la ini tak asyik dok berkerut aja dahi tu. Sempena hari minggu nie lapang2 kan la pikiran korang semua ye, dah name pun hari minggu otak pun kasik la rehat, tolak ketepi semua sisa2 kerja kat dalam otak tue, bagi hilang ingatan sekejap  (jangan lama-lama pula..nanti jadi lain pula ^^v) pasal kerja-kerja yang menimbun tu then baru la kita terasa nikmat berhujung minggu (chewahhhh hehe^^v). Hari ni aku nak kongsi story aku last week, dah basi dah pun tapi ada aku kisah, aku nak citer jugak ^^.Last week hujung minggu aku memang agak memenatkan (memang sangat penat ok!). hujung minggu tak lekat kat umah berjalan saje, hari sabtu aku turun ipoh follow my member pergi our long time no see friend's weeding, so kitorang gerak pagi jugak, because of aku dah pernah terjah rumah my friend nie during raya time so it's not a problem to find her house and kitorang sampai elok2 tengah lunch  (perfect timing hehe). lepas dah melantak semua baru nampak pengantin so apa lagi before pengantin pergi makan kitorg grab my friend tue dulu hehe nak tangkap gambar buat kenang kenangan boleh tag member lain kat facebook.

< achik n husband>



After dah selesai semua, next destination was Gunung Semanggol. My friend nak hantar something to her cousin and cousin die sekolah same dengan sekolah kitorang dulu (excited dapat pergi balik sekolah dulu) so sambil menyelam tue kitorg tak lupa minum air ^^v alang2 dah sampai terus la jengok2 sekolah tue kejap buat lepas rindu. =)

my school =)
habis citer dekat Gunung Semanggol, last destination was Batu Kurau, Taiping. on our way back to kl kitorang pun singgah kat Batu kurau rumah long time no see friend jugak. Memang lame giler tak jumpa dah kawin n dah anak dua dah pun and kalau tak silap last kitorg jumpa time aku form 1 so almost 13 years jugak tak jumpa. Lama jugak lepak kat sana and dalam pukul 6 lebih kitorang pun bergerak balik kL sampai rumah dalam pukul 10 . Penat tapi berbaloi sebab dapat jumpe member2 lama.Sampai aje rumah kena pack barang pulak sebab besoknyer pergi hiking pulak...(bak kata my emak..tak penat ke kamu nie..haishhhh). Nak tahu hiking kat mana...??? sabar ye..^^v
To be continue...........(poyo je...hahaha)


Friday, June 24, 2011

Sembangnovel: Mesti baca!!!!

Salam semua!!! lama tak menjenguk blog ni, bukan busy tapi malas nak update...balik2 kerja dah penat so nak menulis pun dah tak ada mood..hehe (alasan je lebih ^^v). For this time aku nak promote another novel untuk semua penggemar2 novel. Novel ni one of my favourite novel ^^v bukan sahaja jalan cerita yang menarik tapi gaya penulisan yang agak santai and ada moral story untuk semua yang membaca. Nak tahu novel apa jom bace...^^v

Credit to Google



Tajuk : Quartet
Penulis : Saidatul Saffaa
Publisher : Jemari Seni
Harga : RM20

Sinopsis (belakang buku)

Ini kisah sekeping hati yang dicalit empat rona indah, sayangnya dia terlupa yang pelangi itu jalurannya tujuh, dan salju pula jadi cair dipanah mentari lalu berguguran dihembus bayu luruh.


Ini kisah sekeping hati yang berkali-kali diuji, takkan bercahaya pelangi sebelum hujan, takkan bersinar indah bintang-bintang tanpa gelap malam.


Mak mahukan menantu seperti Sami Yusuf. Kalau bawa surah panjang dalam solat pun tidak mengapa kerana suaranya sedap. Misa pula lebih tertarik dengan bayangan Yusuf, pun punya suara yang merdu apabila bertakbir. Malangnya 'Yusuf' menolak cinta 'Zulaikha' walaupun jarinya terluka.
Tapi Misa, jari yang terluka boleh diubat dengan minyak gamat, luka di hati nak ubat dengan apa?
Ini perjalanan Misa mencari Cinta. Empat lelaki seperti empat musim juga. Akhirnya Misa pasrah. Untuk mencari cinta antara Adam dan Hawa, dia harus mencintai dirinya sendiri. Dia harus mencintai Allah.

Dah bace sinopsis novel ni?? teruja tak?? mesti teruja kan. Cerita nie memang best dan tak rugi kalau beli pun walaupun ini hanya sekadar cerita tapi disebalik penceritaan itu ada value yang penulis nak sampaikan pada pembaca2 semua.Gaya penulisan yang bersahaja  jalan cerita yang agak unik menarik hati aku nak baca dan terus membaca untuk nak tahu apa pengakhiran perjalanan Misa mencari cinta. Banyak peristiwa atau kisah Misa yang boleh dijadikan sebagai pengajaran untuk pembaca2 semua.Tapi apa yang menarik tentang cerita Misa ni, dalam tempoh hati dia terluka akibat cinta yang tak kesampaian sebenarnya dia berjaya mencari cinta yang hakiki iaitu cinta kepada Allah dimana selama ini dipandang sepi oleh Misa dan dari situ lah dia mula belajar erti sebenar cinta betul la orang selalu sebut setiap yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi, hanya Allah jua yang mengetahui.Mungkin Allah telah menetapkan sesuatu yang lebih baik dari apa yang kita hilang ketika ini.Biarlah kita gagal mendapat cinta antara manusia tapi jangan sesekali berhenti mencari cinta Allah.


"Sinar yang membahang, bak mentari di tengah rembang, menyubur malar rimbunan cinta kukuh di tunjang" - Quartet



Thursday, May 5, 2011

Ramblekosong: Coret-coret Pesta buku antarabangsa 2011

credit to Google

salam semua!!! psst..psst...korang pergi pesta buku antarabangsa tak?? apa! tak pergi...tak tahu pun? (geleng kepala)...haishhh rugi sangat la korang tak pergi pesta buku antarabangsa (PBKL) minggu lepas, Disebabkan  agak busy (padahal tak bayar broadband lg...kantoi! ^^v) tak dapat la nak update panas2 sekarang dah basi orang semua dah update kat blog diorang dah pun (-_-)'. Ok back to our story la kan,  nak tahu kenapa aku cakap rugi korang tak pergi PBKL?? paling best buku-buku semua dapat diskaun beb! bukan senang nak dapat diskaun ok! kalau jusco or sogo ada mega sales ke dewa sales untuk peminat2 buku kat PBKL la kita punya sales ^^v best kn..kn.. bagi yang tak tahu, PBKL  memang every year (so siapa yang tak pergi this year, next year jgn lupa ok) tempat macam biasa sama setiap tahun macam yang bena kat atas tue dan PBKL nie berlangsung selama seminggu. Disebab kan first day PBKL hari jumaat, so aku tak boleh nak pergi kerja punya pasal (muka kecewa) tapi..tapi...aku hantar wakil ye (muka bahagia...semangat semacam) ^^v adik aku (gelak bangga). ye la daripada dia dok umah (dia tengah cuti sem, buat tak tahu aje kat umah) tak buat apa baik tolong aku pergi borong novel-novel baru kan,dapat faedah nyer..hehe..pujuk punya pujuk dia pun jalan even kena redah sorang2 kat pwtc tue (gelak evil). Tapi before tue kitaorang memang dah target buku-buku mana yang nak dibeli jadi senang sikit kan, daripada pergi tanpa hala tuju (haha konon je). So nie  la antara buku-buku yang di target and mission success!! ^^v yuhuuuuu
semua best!!! ^^

Ini cerita first day PBKL, last day pun aku pergi gak, dah ada pembuka penutup pun mesti singgah kan. Mula-mula tak plan nak pergi pun tapi nak dijadikan cerita malam ahad tue terbaca la newspaper then selak punya selak terbaca la slot buku kat dalam newspaper tue , tengah promote pesta buku lla kan then terbaca la dua buah novel nie, macam best je lepas tue apa lagi  soksek2 la kami 5 beradik nie ha terplan la besoknya pergi pwtc.Disebabkan ada mission sampai2 terus carik buku tue siap dapat autograph lagi ^^v  hehe. Nak tahu buku apa?? scroll bawah ok!
                                                                  
Jalan cerita yang menarik =)
Best sangat!! n sangat tebal!!
                                                               
Ni la novel-novel yang kitaorang borong kat PBKL.Semua citer best and tak bosan, so sesiapa yang tengah dok pikir nak baca novel apa, boleh la beli novel2 kat atas nie ^^v. Eh ini je ke...jeng...jeng....tak abih lagi ye kawan2 elok je nak keluar dari pwtc tue boleh plak aku ngan kakak aku ter-tengok (asyik ter je..padahal mmg nak beli =P) pulak satu buku nie, mula tak terasa nak beli so kitorang pun keluar je la nak g lunch kat da mall, tengah dok makan tue terbukak la cerita pasal buku tue, apa lagi discuss lagi then semua amik kata putus beli saja buku tue! (gelak bangga). So aku ngan ngan my sista pun patah blik masuk pwtc nasib baik buku tue kat depan2 aje kalau tak merempuh lagi sesak2 manusia kat dalam tue (tarik nafas lega).Memang rezeki sebab buku tue tinggal satu je,memang lagi semangat nak beli la kan. Ni la buku last yang kitorang berjaya borong jugak =)
 
                                  banyak info yang kita tak tahu boleh tau lepas baca buku nie =)

buku nie pun best walaupun tak abis baca lagi.Tak apa hujung minggu nie ada jugak benda yang boleh dibuat =). Dah habis pun coret-coret PBKL. Banyak pulak membebel hari nie kan (gelak bangga).Ok la selamat membaca dan selamat membeli ^^v.




Monday, May 2, 2011

Cerita sebuah perjalanan

credit to google

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; 

"Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi s.a.w. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah s.w.t. akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah s.w.t. akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah saw?" Nabi Muhammad s.a.w. kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati". 

H.R. Abu Daud 

Manusia hidup didunia hanya sementara ibarat musafir yang datang singgah untuk

mencedok seberapa banyak ilmu,pengalaman dan sebagainya untuk dibawa sebagai 

bekalan untuk mencari destinasi yang hakiki.Namun dalam kaki kuat melangkah 

adakalanya tersungkur rebah dikaki bumi,adakala diri leka dengan kemeriahan sementara 

dan adakala diri tertipu dengan lakonan dunia.Itulah hakikat manusia yang telah diberi 

nafas dan peluang untuk bermusafir didunia pinjaman Allah s.w.t.Dalam kesibukan 

merantau di dunia yang meriah ini,kita seakan lupa hakikat sebuah perjalanan ini hanya 

catatan atau peluang sementara yang telah diberi peluang oleh pemilik dunia ini. Kita lupa! 

sungguh memang kita lupa!. Tetapi bagi pemilik dunia ini, terus memerhati apakah rencana 

yang bakal dicoret oleh si penyinggah-penyinggah  dunia ini.Bagi yang masih sedar  

kesempatan pantas diambil untuk mencari erti hidup didunia sementara dan mereka-mereka 

yang menjadi hamba kepada dunia  terus melangkah jauh meninggal pemilik asal dunia ini 

dan menjadikan dunia titik noktah destinasi mereka.Meskipun kadang langkah kita rapuh, 

jangan sesekali lupa bahawa hidup ini hanya pinjaman letak itu sebagai teras untuk terus 

mengembara diatas dunia yang penuh tipu helah ini, kerana itu hanya ujian yang diberikan 

oleh pemilik dunia iaitu Allah s.w.t untuk menguji tahap kesetiaan kita sebagai hambanya 

yang merantau dalam mencari erti hidup yang hakiki.

Baginda s.a.w. bersabda:
"Sesungguhnya berita yang akan disampaikan oleh bumi ialah bumi menjadi saksi terhadap semua perbuatan manusia, sama ada lelaki ataupun perempuan terhadap apa yang mereka lakukan di atasnya. Bumi akan berkata: Dia telah melakukan itu dan ini pada hari itu dan ini. Itulah berita yang akan diberitahu oleh bumi." 
(Hadis riwayat Imam Tirmizi).  

Monday, April 11, 2011

SembangNovel: Dibius Cinta

Salam guys!! Last entry aku ada promote satu novel kan..kan.. so hari nie aku nak promote lagi satu novel yang aku rasa best dan boleh la kalau kawan-kawan  nak baca bagi mengisi masa-masa terluang.
jom ushar jap!!!! ^^


 Credit to Google

Tajuk: Dibius Cinta
Penulis: Qash Irdina
Publisher: Fajar Pakeer
Harga: RM19.90

Sinopsis (belakang buku)

"Eh, kau ni gila ke apa? Dahlah kau langgar aku tadi. Lepas itu, kau hempuk pula aku dengan beg Bangla kau tu.Hah, sekarang kau panggil aku perogol pula."

Pertemuan pertama mencipta pengalaman memalukan apabila pemuda yang cuba membantunya diserang dengan beg Bangla miliknya. Saat itu ingin sahaja dia berlari 1000 meter tanpa henti dan tak tahu mana nak sorokkan mukanya.Pertemuan demi pertemuan tercipta dengan sendirinya seolah-olah takdir sengaja mempertemukan dua insan tanpa perasaan cinta.

Tanpa disangka, takdir telah menyatukan mereka apabila Adam Syafiq dan Cazlin Amalina disatukan atas rencana tersembunyi.

Mungkinkah ikatan yang dibina tanpa perasaan cinta mampu menggapai istilah happy ever after? Mampukah kedua-dua mereka menghindari bius-bius cinta yang mula menghampiri? Akan adakah badai yang melanda untuk menguji kesetiaan mereka?

Dibius Cinta, macam nama lagu kan...tapi nie tak ada kena mengena dengan lagu dibius cinta ok!. Cerita  nie boleh aku kategorikan dalam kategori drama romantik plus ada humor2 yang comel dan sweet ^^. First bab dah ada scene2 yang kelakar dan buat korang nak terus baca kisah Adam dan cazlin. Jalan cerita lain daripada lain. Nak tau sebab apa... kena la beli novel nie okey! ^^V. Jangan risau cerita nie tak membosankan, and  walaupun ada konflik yang berlaku dalam rumahtangga Adam and Cazrin tapi cerita  tetap happy ending ^^..(terbocor pulak..=0) 
Walaupun ni first time baca buku publisher Fajar Pakeer, aku dah puas hati  sebab buku nie best sangat ^^ dan mungkin lepas nie boleh try novel2 lain from this publisher ^^v




Sahabat dunia akhirat

Credit to Google

Sesungguhnya orang-orang mu’min adalah bersaudara karena itu 
damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah 
supaya kamu mendapat rahmat”  (Al Hujrat : 10 )


Dalam dunia ini, untuk kita mencari seorang kawan memang cukup senang tapi untuk kita 

mencari seorang sahabat tidak sesenang seperti kita mencari seorang kawan.Kadang-

kadang terlintas di kotak fikiran apa beza antara kawan dan juga sahabat? Mungkin ada 

sesetengah kita menganggap bahawa kawan dan juga sahabat itu sama sahaja, tetapi 

ada juga yang bersetuju bahawa sahabat dan kawan dua benda yang berbeza.Kawan 

disaat kita senang dia ada bersama tetapi disaat kita  berada dalam keadaan berdukacita 

jarang kawan ada disisi kita. Sahabat itu berada dekat dengan kita saat kita suka dan 

duka bersama dengan kata-kata semangat,kata-kata nasihat untuk kita kembali bangun 

daripada  terus terjatuh.Itulah indahnya  jika kita bersahabat kerana Allah, kerana 

hubungan itu sentiasa disirami dengan rahmat Allah s.w.t..Jika kita ingin mencari sahabat, 

carilah sahabat yang boleh mengingatkan kita kepada Allah s.w.t. bukan kawan yang 

membuat kita terasa jauh dengan pencipta kita, Kerana kita ingin bersahabat bukan sahaja 

untuk kita mendapat kebahagian bersamanya di dunia tapi akhirat juga destinasi yang 

kita idamkan untuk bersama-samanya. Alangkah indahnya jika hubungan persahabatan kita 

bersulamkan kata-kata nasihat,kata-kata indah yang mendekatkan kita pada Allah s.w.t 

dan juga Rasulullah s.a.w pada saat itu pasti kita akan rasa begitu indah dan manisnya 

nilai persahabatan itu. Seorang sahabat itu memberi pengaruh yang sangat besar dalam 

membentuk peribadi dan juga akhlak kita, oleh sebab itu jangan kita ambil mudah dalam 

mencari sahabat. Andai tersalah langkah keseronokan dunia menjadi raja dalam 

perhubungan dan disaat itu hanya dunia menjadi kesayangan dihati,jambatan akhirat 

rapuh ditenggelami keseronokkan dunia. 

Sabda Rasulullah:

“sesorang itu akan mudah terbawa kepada agama sahabatnya, maka jika ingin melihat iman dan akhlaq seseorang lihatlah siapa yang menjadi teman dalam hidupnya!”
 
Jangan bersahabat kerana hartanya kerana jika hartanya habis pasti  ikatan sahabat itu 

juga habis seperti harta itu dan janganlah kita bersahabat kerana paras rupanya kerana 

satu hari nanti jika sahabat itu  ditakdirkan Allah tiada rupa paras yang cantik pasti kita 

berasa malu untuk bersahabat dengannya, tetapi bersahabatlah kerana Allah pasti 

perasaan bersahabat dunia akhirat itu hadir.


Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. 
Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. 
Sahabat sejati menjadi pendorong impian.
Sahabat berhati mulia membawa kita
ke jalan Allah.




Sunday, April 10, 2011

SembangNovel: Beli jangan tak beli ok!

Salam guys!! okey hari ini aku nak membebel sikit pasal novel-novel yang aku beli bulan nie tapi disebabkan banyak sangat aku pilih satu yang mana aku rasa kawan-kawan semua patut beli and confirm tak bosan. Nampak tak gambo yang kat bawah tue?? nampak kan... tak kan x nmpak pulak kan dah sebesar boleh aku attach^^.Meh sini bace apa aku nak membebel pasal buku nie. Lepas dah bace suka hati korang la nak beli ke tak nak ok..lain orang lain citarasa maybe pada aku buku nie best giler tapi korang rasa best x giler pun ^^. check it out!!!!

credit to Google

Tajuk:Maid
Penulis: Suri Ryana
Publisher: KakiNovel
Harga:RM26

Sinopsis (berlakang buku):
Terdesak untuk melucutkan gelaran penganggur yang disandang,Noorul rela dalam terpaksa menjawat jawatan sebagai pembantu rumah kepada Harris Tan Sri Hamdan.Sikapnya yang cepat gelabah sering mengundang kemarahan Harris, si cerewet tahap gaban hingga menyebabkan Noorul menggelarbya Mr. F (fussy).
Daripada berbalas-balas nota berkaitan dengan kerja pada awalnya,boleh pula mereka makan semeja.
Fitnah yang melanda menyebabkan Noorul dan Mr. F terpaksa disatukan.Siapa punya angkara? asyraf? Musuh perniagaan Tan Sri Hamdan?
Serabutnya Noorul hanya Allah yang tahu.Dia terpaksa berhadapan dengan Puan Sri Kirana yang enggan menerimanya sebagai menantu, Elisa-perempuan'plastik' yang tergedik-gedik memburu cinta Mr.F, Nurina-bekas kekasih Mr. F yang pulang semula ke Malaysia untuk menagih kembali cinta Mr.F dan si petualang yang mengharu-birukan hidupnya.
Apakah perisai Noorul untuk menghadapi pancaroba ini? 'kuali'? 'sudip'?

Okey dalam cerita Maid nie ada 4 orang hero and heroin kira masing2 ada pasangan masing2 la and seperti biase ada la beberapa watak2 antagonis (betul ke istilah nie..main belasah je berlagak nak guna bahasa sastera >_<). Cerita maid nie bagi aku best giler sebab cerita die lawak+tangkap shahdu+menyampah atau senang cerita macam-macam ada ^^. Jalan cerita yang menarik dan tidak membosankan.First2 bab dah gam aku terus nak baca bab2 seterusnya (first bab sangat penting untuk menarik aku untuk terus jelajah bab2 seterusnya ^^..kalau awal2 pun dah bosan..wassalam je la..TUTUP.).Banyak scene antara Noorul and Mr.F yang korang boleh gelak guling2 dan mesti korang ingat punya scene tue ^^ (lawak-lawak).Bila baca buku nie korang boleh jadi mental kejap, nak tau sebab apa??  kalau nak tau beli la buku nie ^_^v...okey lah cukup la aku membebel hari nie. Nanti free2 ada lagi beberapa novel yang nak suggest kan kawan-kawan semua ok!...adios...assalamualaikum ^^v


psstt..psstt...beli tau kawan2 jangan tak beli ok!!! tak bosan jangan risau...^^v


Thursday, April 7, 2011

Ramblekosong:Cerita simple2 aje

credit to Google

Salam guys!! agak lame aku tak meng-update my blog, bukan malas ye kawan-kawan tapi

agak busy sikit lately nie, yela dulu-dulu time zaman study2 boleh lah lagi tangan nie

rajin meng-update kalau sekarang nie dah kerja kirim salam jela kalau nak meng-update2

blog nie ^^. Sekarang rutin dah bertukar compared to last month. If before nie boleh lagi

nak tido2 ayam lepas subuh sebab office dulu dekat je dengan umah tak payah nak

rush2 sangat pergi kerje, kalau nak jalan lenggang2 mak minah pun ok punya ^^. Tapi

sekarang dalam mimpi jela nak bangun lambat ye!! sebab apa eh??? sebab...sebab.. 

I got new job ^^...baru start minggu nie so still in probation so attitude kena la A++++

(berangan je)  so tak boleh datang lambat ^^V. New office nie nak  kira jauh tak jauh

sebenarnyer tapi disebabkan naik public transport (lrt putra), so benda yang dekat pun

boleh jadi jauh..betul tak kawan?????...setuju tak?? angkat keyboard ^^V hehe...plus2

kat masjid jamek...mak eh ramai nyer umat manusia...dah macam sardin yang mampat

dalam tin tue kot. elok2 orang datang wangi2...sampai office dah tukar minyak wangi

pulak...ye la mana tak nya..semua dok terhimpit2 tak ke pertukaran minyak wangi

berlaku di situ..ngehngehngeh^^. Tapi memang serius kalau naik putra or ktm

baik keluar awal..sebelum kawan2 semua terhimpit menjadi sardin. Nak dijadikan

cerita, first day nak masuk office nie, boleh pulak datang lambat nie semua gara-gara

keluar gaya macam orang nak pergi shopping. Ye la diri nie tak tau sangat pasal putra

di kala subuh hari (hahaha) mana la suspek nak jem macam gitu kn, ingatkan kereta2

aje jem, train pun jem jugak ye..jem ngan umat-umat manusia ...sigh.. (-____-)'

Jadi moral of the story kalau rasa kawan-kawan naik public transport keluar rumah

awal dari biasa..renung-renungkan dan selamat beramal ^^V



Saturday, February 26, 2011

Ramblekosong: dilemma..guide me please ya Allah...





Salam and greetings to all
 Alhamdulillah after almost 2 months lepaking kat umah finally i got da job!!  syukur sangat-sangat at least hilang jugak  rasa bosan yg datang bertalu-talu (ayat nak gempak bagai ..=P) tapi lepas dah masuk keje dlm mase 4 hari nie, dah macam-macam benda dok pikir. boleh ke aku buat semua  tue..dengan zero working experience..i have no confident...arghhhhhh hate this...tapi cuba jugak sedap kan hati ...cuba motivate diri untuk pergi keje...I'll give my best to do that job. mungkin juga terlalu awal untuk aku judge samada aku nie mampu galas that responsibility or not...=( just wait and see but anyway I'll give my best and hopefully  i did the right decision for my future...

Tuesday, February 15, 2011

Jadikan aku Pencintamu

 Credit to Google


 The Chosen one Nabi Muhammad s.a.w


Selawat dan salam ke atas junjungan nabi Muhammad s.a.w.,keluarga dan 

para sahabat. salam maulidur rasul buat semua saudara-saudara muslim 

sedunia.Bersyukur kita diberi peluang sekali lagi untuk bersama-sama 

menyambut ulangtahun kelahiran junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w.  yang 

dirindui.Setiap tahun kita sebagai umat islam menyambut akan ulangtahun 

kelahiran (maulud nabi) Nabi Muhammad s.a.w dengan begitu meriah sekali 

dengan perarakan,ceramah-ceramah dan sebagainya.Tetapi adakah dengan 

sambutan-sambutan sebegini cukup untuk mempamerkan rasa cinta kita,rasa 

sayang kita pada kekasih Allah Muhammad s.a.w? ketika bibir manis menutur 

kata cinta  pada pasangan kita, kenapa tidak pada junjungan kita Rasulullah 

s.a.w. Sedangkan baginda tidak pernah lupa pada umatnya dimana disaat 

akhir hayat baginda, bibir baginda tetap menutur ummati,ummati,ummati. 

Jelas bukti sayangnya baginda terhadap kita umat nabi Muhammad s.a.w. 

Begitu bimbangnya akan Rasulullah pada kita umatnya selepas kewafatannya. 

kita? adakah kita hanya mengingati baginda saat tiba kelahiran baginda?. 

Bagaimana hari-hari berikutnya masih adakah cinta dan sayang buat 

Rasulullah s.a.w? Semperna Maulidur Rasul, bersamalah kita renungkan sejauh 

mana sayang, cinta, rindu kita pada Rasulullah s.a.w. 


Firman Allah Taala bermaksud:
 
"Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad S.A.W), wahai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya". 

(Surah al-Ahzab: ayat 56).


Thursday, February 3, 2011

Hipokrit

Credit to Mr. Google

Hipokrit adalah sujektif.

Kenapa hipokrit itu subjektif? Sebab bagi aku setiap orang mempunyai kafahaman 

yang berbeza untuk setiap individu mendefinisikan hipokrit itu sendiri . Secara 

keseluruhan apa yang kita tahu hipokrit itu adalah satu sifat kepura- puraan, tidak 

kisah sama ada individu itu hendak tunjuk kebaikannya atau nak mendapat 

perhatian  atau demi kepentingan orang lain. Kita tidak tahu alasan disebalik kenapa 

mereka ini bersikap hipokrit. Oleh sebab itu, pada pandangan aku hipokrit itu subjektif. 

Setiap daripada mereka ada alasan yang tersendiri untuk bersikp hipokrit, Mungkin 

mereka bersikap demikian untuk kepentingan orang lain dan mungkin untuk kepentingn 

sendiri dan mungkin juga mereka ni kurang kasih-sayang. Kalau difikirkan balik apa 

keuntungan yang kita dapat kalau kita bersikap hipokrit atau berpura pada diri sendiri/

orang lain? Cuba tanya pada diri kita sendiri, apa tujuan kita berpura-pura atau hipokrit 

adakah ianya satu kepuasan atau keseronokan?Kalaupun ianya satu keseronokan 

mungkin keseronokan jangka pendek ataupun its just a short term investment dan 

sampai bila keseronokan itu akan hadir, sampai bila kita nak hidup dalam kepura-puraan.

Hidup dalam kepura-puraan tidak akan selamanya bahagia. Menjadi diri sendiri adalah 

salah satu kunci kebahagian. Lantak dengan apa yang orang hendak kata tentang kita 

apa yang penting kita tunjuk apa yang sebenar tentang diri kita. Memang tidak dinafikan

kadang-kala kita perlu juga bersikap hipokrit untuk jaga hati orang lain tapi sampai bila

kita hendak jaga hati orang dan hati kita siap pula  hendak jaga? senang cerita hipokrit 

biar bertempat jangan sampai kita tipu diri kita sendiri selama-lamanya. Kita hanya 

manusia , kita tidak perfect tetapi kita boleh cuba untuk menjadi terbaik. Pilihan

di tangan kita, kita yang tentukan samada kita hendak hipokrit atau jujur dengan

diri sendiri dan juga orang lain. Tepuk dada tanya hati.



Thursday, January 13, 2011

Ramblekosong: I won't say goodbye my dear friend

credit to Google


" Don't cry because it over, smile because it happen"

The hardest word that we try not to say is goodbye. All of us are try to avoid 

using this word because for us feels that every single moment that happened 

in our life shouldn't be stop just like that. Now that moment happen to me, 

this Saturday will be our last class so it's time to say goodbye to all my fellow 

MCMF classmates. Frankly speaking this is the most unforgettable experience 

that i will never ever forget ;( .Every day we woke up early morning and came 

to class and met same faces, shared each others experiences, work in 

team and laughed together, shared feeling and that's enough to make us 

closed day by day. This programmed also not just thought me about 

educational area, but  personally i think that this programmed actually thought 

me a lot about friendship and  from that friendship actually we build work 

team and that makes us can work together until now. 

What can i say is we can have a friend because we want to have a friend. 

I'm very lucky to have friends like all my classmates, even we are in different 

educational background but we still can work together as a team. 

The best part is our class can be considered as the best class ever 

^___^v because we love no 1 very much. Actually the title is not the 

interesting part for me, i didn't even care whether we are the 

best ever class or not but for me is the feeling to be a part on class 1 

itself give me special feeling. Seriously i will miss all my fellow friends after 

this. So now, the time has come even though it's hard, we have to face it. 

We don't need a year to know each others just a month we had create a 

beautiful friendship and unforgettable memory in our deep heart.

I wont say goodbye to you guys because I believe we will meet again in one 

fine day. ^___^V


"You and I will meet again, When we're least expecting it, 
One day in some far off place, I will recognize your face, 
I won't say goodbye my friend, For you and I will meet again."