Posts

Showing posts from 2011

Ramblekosong: Just a 10cent from me!

Pagi-pagi macam biasa la, gigih bersiap-siap (gigih la sangt)nak ke office walaupun perasaan malas tu lagi tinggi. Tapi nak buat macam mana kerja tetap kena pergi lagipun kerja tu kan satu ibadah :-) kan dapat pahala tapi make sure niat tu kena betul (peringatan untuk diri yg selalu mengeluh :-( ).Tengok senang-senang je Allah nak bagi pahala, kita yang tak tahu nak grab apportunity :-). So dalam tengah tunggu my dad datang (hari nie ayah aku hantar pergi kerja...punya la malas nak naik lrt)mata nie ternampak la ada seorang budak yang aku rasa umur dia dalam belasan tahun tengah lepak-lepak dekat taman. Memang la biasa budak-budak lepak kat taman tapi yg luar biasanya duduk lepak je tak apa tapi apa kes pulak dok berasap-asap. Rupa-rupanya kat tangan tue dah terselit sebatang rokok. Aik punya la selamba badak dia dok merokok kat situ...tak takut terkantoi ke? Yang pelik celah mana pulak budak bawah umur macam boleh dapat beli rokok? Musykil2..lagi Satu je yang ada kat kepala nie..kemu…

SembangNovel: Akhirnya aku kahwin!

Image
Credit to Google
Tajuk : Akhirnya aku kahwin! Penulis : Herna Diana Publisher : Alaf 21 Harga : RM 19.90 (Sem. Malaysia) / RM 22.90 (Sabah/Sarawak)
 Sinopsis (belakang buku)
Didi- gadis 'comel' yang periang.Dia tidak pernah kisah dengan pandangan orang lain yang sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan.
Kemunculan syafizi, menghuru-harakan hidupnya. Kata-kata ibarat bom nuklear yang keluar daripada mulut lelaki itu menyebabkan darjah kebenciannya pada Syafizi di tahap takat didih. Sesuka hati saja memanggilnya 'Debab'. Berhadapan dengan lelaki itu, dia tidak mahu kalah. Setiap ayat nuklear lelaki itu dibalas dengan ayat ala bom atom.
Pesan orang tua, jangan terlalu membenci. Bimbang nanti benci bertukar menjadi sayang. ya ke? Takkanlah Syafizi yang selalu cari pasal suka padanya. Mustahil! Daripada dia melayan lelaki mulut …

Number one for me

Image
 Credit to Google

I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I'm here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it's time for you to rise
For all the things you sacrificed

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday

Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

Now I finally understand
That  famous  line
About the day I'd face in time
Coz now I have a child of mine

Even though I was so bad
I've learnt so much from …

Jangan sombong!

Image
Credit to Google Sombong untuk apa? adakah dengan bersikap sombong seseorang itu menikmati kepuasan hidup dan adakah itu nikmat hidup yang dicari selama ini ? tepuk dada tanya hati. Memang tidak dinafikan manusia memang sering kali dikaitkan dengan sifat kealpaan, tetapi jangan pula kita ambil kesempatan dengan kelemahan yang  kita ada itu untuk dijadikan tiket untuk kita sering terlupa dengan tanggungjawab yang telah diberi sepanjang kita berkelana di bumi Allah s.w.t ini.

Malangnya,ramai antara kita telah pun lupa dan mula bersikap sombong seolah-olah apa yang dimiliki itu kekal untuk selama-lamanya.Kita mungkin ingat bahawa apa yang kita perolehi sepanjang berada di dunia ini hanya pinjaman dan bila-bila masa sahaja boleh hilang dengan izin-Nya. Tetapi hanya kerana sedikit kesenangan yang dikecapi hati mula goyah dan diri mula sombong dah tidak mahu bersyukur.

“Tidak akan masuk syurga orang yang di dalam hatinya ada sifat sombong sekalipun hanya sebesar debu.” Seorang sahabat bertan…

Ramblekosong:just a ramble

Heyya!!
just a short post for today...for time being i dont have mood for blogging...so im just drop by to my pity blog...:-)

nothing interesting story to share for last weekend...just busy with my working life..(-_-)'..a bit stress and tension...but what to do

That's what we call as a life....it's happened to all of us...just face it with smile :-).....smile...smile and keep smiling ^^v
Published with Blogger-droid v2.0.1

Saya suka awak dan awak suka saya tapi....

Image
credit to Google
" Saya suka awak" dan " awak suka saya" kalau dengar memang orang akan cakap " bagus la

tu dah suka sama suka tunggu apa lagi", tapi kalau difikir-fikirkan balik cukup ke kalau kita

berbekal "quotes" itu semata-mata untuk kita melangkah ke peringkat seterusnya?macam

mana dengan aspek lain? sudah sama suka ke? sudah bersedia ke? hendak tahu sejauh

mana kita bersedia atau tidak bukan tanya orang lain tetapi tanya diri sendiri, tepuk dada

tanya hati. Kalau ikut zaman sekarang, trend kahwin muda yang di mana telah diamalkan

pada zaman mak bapak kita dulu-dulu sudah berbalik semula ke zaman sekarang.

Terbukti rata-rata ramai pasangan yang telah pun berkahwin pada usia yang agak muda

dan memang tak salah pun malah satu tindakan yang bijak bagi menghalang maksiat

berpanjangan dan secara tidak langsung dapat mengurangkan gejala-gejala yang kurang

sihat dan yang melanggar hukum syara'. Berkahwin memang seronok tambah-tambah

dengan o…

SembangNovel:Sweet sangat!!! ^^

Image
Selamat hari raya semua!!!! raya, raya jugak novel tetap beli..=). ok this time aku nak promote sebuah novel yang ala2 sweet gitu (memang sweet pun). Aku baru sahaja beli novel ni...hehe.. tapi dont worry ok aku dah habis baca dah pun. So aku pun dengan sukarela nak promote la kat awak orang semua novel nie..sebab apa eh...sebab apa eh..........sebab citer die memang best sangatttt (semangat betul!!)..apa lagi jom ushar jap buku apa yang best sangat tue ^^v.....

credit to Google
Tajuk : Ikhlas A.K! Penulis : Nirrosette Publisher : Jemari Seni Harga : RM 21 (Sem. Malaysia) / RM 23 (Sabah/Sarawak)

Sinopsis (belakang buku)
Kata Adam Khalis :
Hidup ini tak boleh berdasarkan 'saya suka awak' dan 'awak suka saya'- we live happily ever after -aman bahagia untuk selamanya. Tak semudah itu Kaseh, hidup ini ada duri dan ranjau.
Kata Kaseh :
Bagaimana kita berbeza macam langit dengan bumi ; Kaseh tak kisah. Kaseh sanggup buang apa sahaja demi Adam; termasuklah tidak mewarisi harta benda da…

Ramblekosong: Yeay! Balik kampung ^^

Image
credit to Google

Salam semua!!! salam aidilfitri buat semua sahabat2 ...erkk x terlalu awal kn...kn....anyway this my first entry untuk bulan puase..hehe...itu pn tetiba rase nak post entry plak kan  if not...berhabuk la rumah nie.. ;). hari nie insyaAllah pukul 3 ptg nie aku cabut dari KL tercinta haha...dah nama pun raya confirm la semua orang akan cabut dari kl tue...unless la memang kg korang kat kl la kan...so aku pun tak terkecuali la before aku nak cabut balik kampung kena buat checklist raya dulu nnti ada yang menangis pagi2 raya TT...bukan sebab sedih bermaafan2 tue..sedih sebab kain baju kurung tertinggal la,,,kasut tertinggal la, tudung la n macam2 lagi la...so untuk nak elakkan that things happen baik buat check list dulu (:
Checklist raya: Service kereta (paling2 penting, disebabkan aku balik dengan family,,,so ayah ak dah settle down dah semua tue =P )Baju raya ( makesure lengkap ye,jangan ada yang bawak baju or kain aje :P)Kasut raya (harus bawak =P...dah beli takkan  nak …

Ramblekosong:Cerita hujung minggu yang dah basi ^^v part 2

Image
Salam semua!!! masih lagi dalam mood nak berkongsi cerita tentang cuti hujung minggu aku (tapi yang dah basi la...hehehe). Cerita ni continue dari cerita yang lepas yang katanyer nak pergi hiking. So the next day aku dengan bebudak office pergi hiking at Bukit Tabur.Dalam penat yang tak berapa nak hilang nie aku gagah jugak bangun pagi-pagi sebab excited giler nak pergi hiking (first time nak pergi hiking semangat berkobar-berkobar..=P). Plan nak naik pagi2 tapi sebab ada masalah transport last minute so kitorang kumpul kat masjid Jamek then sampai Bukit Tabur dalam pukul 8. So bermula la ekspedisi kitaorang mendaki Bukit Tabur (hahaha gaya excited lagi...jap lagi kita tengok excited lagi ke tak..haha) Before tue meh aku citer sikit pasal Bukit Tabur, bagi yang tak tahu Bukit Tabur nie terletak di Taman Melawati (dekat aje dengan umah aku...10 minute pun boleh sampai). Bukit nie ada 2 bahagian east and west yang kitorang naik nie west punyer.Ketinggian lebih kurang 1000 meter and untu…

RambleKosong: Cerita hujung minggu yang dah basi ^^v part 1

Image
salam semua!!! amacam hari ini happy ke?? jangan selalu tak happy nanti cepat tue,senyum sokmo la ini tak asyik dok berkerut aja dahi tu. Sempena hari minggu nie lapang2 kan la pikiran korang semua ye, dah name pun hari minggu otak pun kasik la rehat, tolak ketepi semua sisa2 kerja kat dalam otak tue, bagi hilang ingatan sekejap  (jangan lama-lama pula..nanti jadi lain pula ^^v) pasal kerja-kerja yang menimbun tu then baru la kita terasa nikmat berhujung minggu (chewahhhh hehe^^v). Hari ni aku nak kongsi story aku last week, dah basi dah pun tapi ada aku kisah, aku nak citer jugak ^^.Last week hujung minggu aku memang agak memenatkan (memang sangat penat ok!). hujung minggu tak lekat kat umah berjalan saje, hari sabtu aku turun ipoh follow my member pergi our long time no see friend's weeding, so kitorang gerak pagi jugak, because of aku dah pernah terjah rumah my friend nie during raya time so it's not a problem to find her house and kitorang sampai elok2 tengah lunch  (perfe…

Sembangnovel: Mesti baca!!!!

Image
Salam semua!!! lama tak menjenguk blog ni, bukan busy tapi malas nak update...balik2 kerja dah penat so nak menulis pun dah tak ada mood..hehe (alasan je lebih ^^v). For this time aku nak promote another novel untuk semua penggemar2 novel. Novel ni one of my favourite novel ^^v bukan sahaja jalan cerita yang menarik tapi gaya penulisan yang agak santai and ada moral story untuk semua yang membaca. Nak tahu novel apa jom bace...^^v

Credit to Google


Tajuk : Quartet
Penulis : Saidatul Saffaa
Publisher : Jemari Seni
Harga : RM20

Sinopsis (belakang buku)

Ini kisah sekeping hati yang dicalit empat rona indah, sayangnya dia terlupa yang pelangi itu jalurannya tujuh, dan salju pula jadi cair dipanah mentari lalu berguguran dihembus bayu luruh.


Ini kisah sekeping hati yang berkali-kali diuji, takkan bercahaya pelangi sebelum hujan, takkan bersinar indah bintang-bintang tanpa gelap malam.


Mak mahukan menantu seperti Sami Yusuf. Kalau bawa surah panjang dalam solat pun tidak mengapa kerana suaranya s…

Ramblekosong: Coret-coret Pesta buku antarabangsa 2011

Image
credit to Google
salam semua!!! psst..psst...korang pergi pesta buku antarabangsa tak?? apa! tak pergi...tak tahu pun? (geleng kepala)...haishhh rugi sangat la korang tak pergi pesta buku antarabangsa (PBKL) minggu lepas, Disebabkan  agak busy (padahal tak bayar broadband lg...kantoi! ^^v) tak dapat la nak update panas2 sekarang dah basi orang semua dah update kat blog diorang dah pun (-_-)'. Ok back to our story la kan,  nak tahu kenapa aku cakap rugi korang tak pergi PBKL?? paling best buku-buku semua dapat diskaun beb! bukan senang nak dapat diskaun ok! kalau jusco or sogo ada mega sales ke dewa sales untuk peminat2 buku kat PBKL la kita punya sales ^^v best kn..kn.. bagi yang tak tahu, PBKL  memang every year (so siapa yang tak pergi this year, next year jgn lupa ok) tempat macam biasa sama setiap tahun macam yang bena kat atas tue dan PBKL nie berlangsung selama seminggu. Disebab kan first day PBKL hari jumaat, so aku tak boleh nak pergi kerja punya pasal (muka kecewa) tapi..t…

Cerita sebuah perjalanan

Image
credit to google
Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; 

"Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?"Nabi s.a.w. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah s.w.t.akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah s.w.t. akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah saw?" Nabi Muhammad s.a.w. kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati". 
H.R. Abu Daud 
Manusia hidup didunia hanya sementara ibarat musafir yang datang singgah untuk
mencedok seberapa banyak ilmu,pengalaman dan sebagainya untuk dibawa sebaga…

SembangNovel: Dibius Cinta

Image
Salam guys!! Last entry aku ada promote satu novel kan..kan.. so hari nie aku nak promote lagi satu novel yang aku rasa best dan boleh la kalau kawan-kawan  nak baca bagi mengisi masa-masa terluang.
jom ushar jap!!!! ^^


Credit to Google
Tajuk: Dibius Cinta Penulis: Qash Irdina Publisher: Fajar Pakeer Harga: RM19.90
Sinopsis (belakang buku)
"Eh, kau ni gila ke apa? Dahlah kau langgar aku tadi. Lepas itu, kau hempuk pula aku dengan beg Bangla kau tu.Hah, sekarang kau panggil aku perogol pula."
Pertemuan pertama mencipta pengalaman memalukan apabila pemuda yang cuba membantunya diserang dengan beg Bangla miliknya. Saat itu ingin sahaja dia berlari 1000 meter tanpa henti dan tak tahu mana nak sorokkan mukanya.Pertemuan demi pertemuan tercipta dengan sendirinya seolah-olah takdir sengaja mempertemukan dua insan tanpa perasaan cinta.
Tanpa disangka, takdir telah menyatukan mereka apabila Adam Syafiq dan Cazlin Amalina disatukan atas rencana tersembunyi.
Mungkinkah ikatan yang dibina tanpa …

Sahabat dunia akhirat

Image
Credit to Google
Sesungguhnya orang-orang mu’min adalah bersaudara karena itu  damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah  supaya kamu mendapat rahmat”  (Al Hujrat : 10 )

Dalam dunia ini, untuk kita mencari seorang kawan memang cukup senang tapi untuk kita 

mencari seorang sahabat tidak sesenang seperti kita mencari seorang kawan.Kadang-

kadang terlintas di kotak fikiran apa beza antara kawan dan juga sahabat? Mungkin ada 

sesetengah kita menganggap bahawa kawan dan juga sahabat itu sama sahaja, tetapi 

ada juga yang bersetuju bahawa sahabat dan kawan dua benda yang berbeza.Kawan 

disaat kita senang dia ada bersama tetapi disaat kita  berada dalam keadaan berdukacita 

jarang kawan ada disisi kita. Sahabat itu berada dekat dengan kita saat kita suka dan 

duka bersama dengan kata-kata semangat,kata-kata nasihat untuk kita kembali bangun 

daripada  terus terjatuh.Itulah indahnya  jika kita bersahabat kerana Allah, kerana 

hubungan itu sentiasa disirami dengan rahmat Allah s.…

SembangNovel: Beli jangan tak beli ok!

Image
Salam guys!! okey hari ini aku nak membebel sikit pasal novel-novel yang aku beli bulan nie tapi disebabkan banyak sangat aku pilih satu yang mana aku rasa kawan-kawan semua patut beli and confirm tak bosan. Nampak tak gambo yang kat bawah tue?? nampak kan... tak kan x nmpak pulak kan dah sebesar boleh aku attach^^.Meh sini bace apa aku nak membebel pasal buku nie. Lepas dah bace suka hati korang la nak beli ke tak nak ok..lain orang lain citarasa maybe pada aku buku nie best giler tapi korang rasa best x giler pun ^^. check it out!!!!

credit to Google
Tajuk:Maid
Penulis: Suri Ryana
Publisher: KakiNovel
Harga:RM26

Sinopsis (berlakang buku):
Terdesak untuk melucutkan gelaran penganggur yang disandang,Noorul rela dalam terpaksa menjawat jawatan sebagai pembantu rumah kepada Harris Tan Sri Hamdan.Sikapnya yang cepat gelabah sering mengundang kemarahan Harris, si cerewet tahap gaban hingga menyebabkan Noorul menggelarbya Mr. F (fussy).
Daripada berbalas-balas nota berkaitan dengan kerja pada…

Ramblekosong:Cerita simple2 aje

Image
credit to Google
Salam guys!! agak lame aku tak meng-update my blog, bukan malas ye kawan-kawan tapi

agak busy sikit lately nie, yela dulu-dulu time zaman study2 boleh lah lagi tangan nie

rajin meng-update kalau sekarang nie dah kerja kirim salam jela kalau nak meng-update2

blog nie ^^. Sekarang rutin dah bertukar compared to last month. If before nie boleh lagi

nak tido2 ayam lepas subuh sebab office dulu dekat je dengan umah tak payah nak

rush2 sangat pergi kerje, kalau nak jalan lenggang2 mak minah pun ok punya ^^. Tapi

sekarang dalam mimpi jela nak bangun lambat ye!! sebab apa eh??? sebab...sebab.. 

I got new job ^^...baru start minggu nie so still in probation so attitude kena la A++++

(berangan je)  so tak boleh datang lambat ^^V. New office nie nak  kira jauh tak jauh

sebenarnyer tapi disebabkan naik public transport (lrt putra), so benda yang dekat pun

boleh jadi jauh..betul tak kawan?????...setuju tak?? angkat keyboard ^^V hehe...plus2

kat masjid jamek...mak eh ramai nyer uma…

Ramblekosong: dilemma..guide me please ya Allah...

Image
Salam and greetings to all
 Alhamdulillah after almost 2 months lepaking kat umah finally i got da job!!  syukur sangat-sangat at least hilang jugak  rasa bosan yg datang bertalu-talu (ayat nak gempak bagai ..=P) tapi lepas dah masuk keje dlm mase 4 hari nie, dah macam-macam benda dok pikir. boleh ke aku buat semua  tue..dengan zero working experience..i have no confident...arghhhhhh hate this...tapi cuba jugak sedap kan hati ...cuba motivate diri untuk pergi keje...I'll give my best to do that job. mungkin juga terlalu awal untuk aku judge samada aku nie mampu galas that responsibility or not...=( just wait and see but anyway I'll give my best and hopefully  i did the right decision for my future...

Jadikan aku Pencintamu

Image
 Credit to Google

The Chosen one Nabi Muhammad s.a.w


Selawat dan salam ke atas junjungan nabi Muhammad s.a.w.,keluarga dan 

para sahabat. salam maulidur rasul buat semua saudara-saudara muslim 

sedunia.Bersyukur kita diberi peluang sekali lagi untuk bersama-sama 

menyambut ulangtahun kelahiran junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w.  yang 

dirindui.Setiap tahun kita sebagai umat islam menyambut akan ulangtahun 

kelahiran (maulud nabi) Nabi Muhammad s.a.w dengan begitu meriah sekali 

dengan perarakan,ceramah-ceramah dan sebagainya.Tetapi adakah dengan 

sambutan-sambutan sebegini cukup untuk mempamerkan rasa cinta kita,rasa 

sayang kita pada kekasih Allah Muhammad s.a.w? ketika bibir manis menutur 

kata cinta  pada pasangan kita, kenapa tidak pada junjungan kita Rasulullah 

s.a.w. Sedangkan baginda tidak pernah lupa pada umatnya dimana disaat 

akhir hayat baginda, bibir baginda tetap menutur ummati,ummati,ummati. 

Jelas bukti sayangnya baginda terhadap kita umat nabi Muhammad s.a.w. 

Begitu bimbangnya aka…

Hipokrit

Image
Credit to Mr. Google
Hipokrit adalah sujektif.
Kenapa hipokrit itu subjektif? Sebab bagi aku setiap orang mempunyai kafahaman 
yang berbeza untuk setiap individu mendefinisikan hipokrit itu sendiri . Secara 
keseluruhan apa yang kita tahu hipokrit itu adalah satu sifat kepura- puraan, tidak 
kisah sama ada individu itu hendak tunjuk kebaikannya atau nak mendapat 
perhatian  atau demi kepentingan orang lain. Kita tidak tahu alasan disebalik kenapa 
mereka ini bersikap hipokrit. Oleh sebab itu, pada pandangan aku hipokrit itu subjektif. 
Setiap daripada mereka ada alasan yang tersendiri untuk bersikp hipokrit, Mungkin 
mereka bersikap demikian untuk kepentingan orang lain dan mungkin untuk kepentingn 
sendiri dan mungkin juga mereka ni kurang kasih-sayang. Kalau difikirkan balik apa 
keuntungan yang kita dapat kalau kita bersikap hipokrit atau berpura pada diri sendiri/
orang lain? Cuba tanya pada diri kita sendiri, apa tujuan kita berpura-pura atau hipokrit 
adakah ianya satu kepuasan atau keserono…

Ramblekosong: I won't say goodbye my dear friend

Image
credit to Google

" Don't cry because it over, smile because it happen"
The hardest word that we try not to say is goodbye. All of us are try to avoid 
using this word because for us feels that every single moment that happened 
in our life shouldn't be stop just like that. Now that moment happen to me, 
this Saturday will be our last class so it's time to say goodbye to all my fellow 
MCMF classmates. Frankly speaking this is the most unforgettable experience 
that i will never ever forget ;( .Every day we woke up early morning and came 
to class and met same faces, shared each others experiences, work in 
team and laughed together, shared feeling and that's enough to make us 
closed day by day. This programmed also not just thought me about 
educational area, but  personally i think that this programmed actually thought 
me a lot about friendship and  from that friendship actually we build work 
team and that makes us can work together until now. 
What can i say is we can…